Банкеръ Daily

Общество и политика

Първанов призова външния министър да подаде оставка

Лидерът на АБВ Георги Първанов поиска оставката на министъра на външните работи Даниел Митов. Той определи номинацията на Кристалина Георгиева за български кандидат за поста генерален секретар на ООН като "излагация и срам" за родната дипломация. "Най-естественото нещо е министър Митов да освободи поста си", коментира Първанов.

"Премиерът каза: "Положихме огромни усилия". Вярно е. Положиха неимоверни усилия, за да попречат на тази кандидатура; за да се стигне до етапа, в който директно, едно към едно те влязоха в сблъсък, включително търсейки международна опора и подкрепа, с нашия кандидат. Несъстоятелна е тезата за представянето на един или друг кандидат в тези шест или седем тура. Представянето е при първото гласуване. А на това първо гласуване след представянето на госпожа Бокова, тя беше на трето място и беше изявеният фаворит. Оттам нататък всичко, което се случва - втори, трети, шести тур, това е просто оценка за дипломатическите усилия, за националната дипломация. Защото не може да си трети, да си първата жена, да си ключовият представител в това гласуване от Източна Европа и оттам нататък започват неимоверните усилия на този невероятен министър, без аналог в новата българска история - Даниел Митов", коментира Първанов.

Лидерът на АБВ посочи, че в историята на българската дипломация има неуспехи, има даже откровени поражения, но по думите му "такава излагация не е имало". Това просто е смешно и жалко, обобщи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във