Банкеръ Daily

Общество и политика

Първанов предупреждава Радев за капаните на партийната обвързаност

Много капани ще бъдат заложени за новия президент Румен Радев. Това предупреди Георги Първанов, президент на страната в периода 2002-2012 г. и довчерашен лидер на АБВ пред БНТ.

"Много капани ще бъдат заложени на новия държавен глава. Най-рисковият капан е капанът на партийната обвързаност. Не трябва да позволява някой да го задуши в обятията си, защото това ще го натика в ъгъла. Усилие и напъни за това ще има със сигурност. Аз бях лидер на БСП преди да стана президент и няма как тези, които съм ръководил да ми диктуват какво да правя", заяви Първанов.

Той добави, че се отдръпва от политиката, защото тя се е променила много за последните години. По думите му сегашните политици водят битките си с компромати, което за него е неразбираемо.

Взаимодействие с БСП вероятно няма да има в обозримо бъдеще. С тези думи вече бившият лидер на АБВ Георги Първанов отговори на въпроса дали наследникът му Константин Проданов ще потърси коалиция с левицата. През уикенда икономическият и финансов съветник на президента на България от 2002 до 2012 г. бе избран за председател на партията по време на втория конгрес на политическата сила.

Първанов уточни пред БНТ, че целта на АБВ е да разбие двуполюсния политически модел в страната. Партията щяла да търси партньори в леви и центристки политически сили, но сред тях няма да са БСП.

Относно новоизбрания лидер на АБВ, Георги Първанов заяви, че Константин Проданов е имал 35 номинации, като над 20 са били на областни структури.Той не бил ново лице за АБВ, тъй като е бил кандидат за евродепутат и за народен представител. По думите на Първанов наследникът му е много добър финансист - световна звезда в това отношение, с много дълбоки познания в политиката и политологията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във