Банкеръ Weekly

Общество и политика

Първанов няма да отиде на пленума на БСП

Лидерът на движение АБВ Георги Първанов няма намерение да откликне на поканата на ръководството на БСП и да се яви на утрешния пленум. "Случаят е приключен, забравете, имаше един филм", заяви бившият президент.

Румен Петков се присъедини към позицията на президента, като заяви, че не вижда какво ще прави на „Позитано" 20 утре.

По повод идеята на президента Росен Плевнелиев за провеждане на референдум заедно с евровота Първанов коментира, че има логика в заложените въпроси. По думите му обаче с това предложение държавният глава прави услуга на мнозинството, защото отвлича вниманието от наболели за обществото проблеми.

"Не подценявам референдума. Аз ще припомня, че аз бях човекът, който предложих референдум за членството на България в ЕС. Бях един от инициаторите за референдума и за "Белене". Вероятно има логика - да се питат хората по национални въпроси. Едва ли ще ми опонира, че съм един от хората, които отдавна са поставили идеята за мажоритарен компонент в изборна система. Много важно е, когато президентът казва - да има мажоритарен вот, той да коментира какъв да бъде процентът избрани мажоритарно. Смятам, че ще сгреши мнозинството, ако отхвърли всичко, което предлага президентът. С това те правят голяма услуга и на ГЕРБ. Борисов стои в засада и обяви, че ще започне подписка, той ще мобилизира структурите си и ще привлече онези, които са били разочаровани от него, но сега виждат положителна идея. Мнозинството трябва да влезе в диалог с президента, и заедно да определят параметрите на мажоритарния компонент", каза Георги Първанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във