Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПЪРВАНОВ И БОРИСОВ - НАЙ-ПРЕДПОЧИТАНИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ

Георги Първанов и Бойко Борисов са най-предпочитаните кандидатури за президент на България. Това сочи най-новото национално представително проучване на Националния център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ), извършено в началото на юли. Отговаряйки на въпроса кого биха издигнали за президент, ако зависeше само от тях, анкетираните са споменали общо 21 имена. Сред тях безспорни лидери са Първанов (35% от анкетираните) и Борисов (съответно за 15%). Неяснотата дали столичният кмет ще реши да участва в надпреварата обаче прави трудносравнима евентуалната му кандидатура с почти стопроцентово сигурния кандидат Първанов. След двамата фаворити се нареждат Петър Стоянов с 5%, Симеон Сакскобургготски с 3% и Волен Сидеров с 2 процента.
За разлика от мненията, изказани през май, сега делът на хората, които са изразили желание Първанов да остане на своя пост, е по-висок, отколкото на тези, според които на страната е нужен нов президент. Те са намалели с 4 процента. Същевременно с 2% повече са анкетираните, според които Георги Първанов трябва да бъде преизбран.
Почти половината българи - 44 на сто, не приемат президентът на страната да е бил сътрудник на бившата Държавна сигурност. Тази позиция се споделя най-вече от хората на възраст между 40 и 50 години, със средно и ниско образование и сред симпатизантите на ДСБ, Атака, СДС, НДСВ и ДПС. Едва 27% от симпатизантите на БСП споделят нежеланието президентът на България да фигурира в списъка на сътрудниците на бившите тайни служби.

Facebook logo
Бъдете с нас и във