Банкеръ Daily

Общество и политика

Първан Симеонов: Всички са наясно, че трябват компромиси

Парламентарният вот категорично показва желанието на българите за съставянето на правителство, а не за нови избори. Това коментира Първан Симеонов от агенция "Галъп Интернешънъл" пред БНР.

Той обясни, че всяка политическа сила, която откаже да участва в създаването на стабилна формула, може да бъде наказана от гласоподавателите при първия възможен случай.

"Парадоксално погледнато, колкото по-трудно е, толкова по-лесно може да стане. Знае се, че никой с никого не пасва и нищо математически не излиза. Всичките варианти са "греда" в общи линии и става ясно, че народ и политически елит май са на различни честоти в момента. Време е за синхронизация, според мен. Вече всички са наясно, че ще трябват компромиси. Струва ми се, че политиците ще се опитат този път да намерят някакъв компромис", коментира Симеонов.

Изследването на демографските профили на вота, което агенцията изготви, показва още тройно повече гласували с "не подкрепям никого" в сравнение с изборите преди една година, както и постепенно намаляване дела на младите гласоподаватели.

"Младите хора в България, и не само, не са особено политически активни и новината не е когато са те немотивирани. Новината е, когато са мотивирани, малкото случаи, когато са мотивирани. Кога се случва това? Обикновено когато идват нови, големи, предимно протестно ориентирани, политически актьори", разясни Първан Симеонов.

Според изследване на "Галъп интернешънъл болкан" на демографските профили на вота на 2 октомври, по-малко млади хора са отишли до урните, една четвърт са решили за кого ще гласуват в последния момент, а гласувалите с "не подкрепям никого" са тройно повече в сравнение с последните избори.

Според изследването на "Галъп" новите в парламента - "Български възход", вземат 1/3 от гласовете на "Продължаваме промяната" и още 10 000 гласа от БСП.

Други 40 000 гласа от "Продължаваме промяната" отиват към "Възраждане", които удвояват резултата си в сравнение с предходния парламентарен вот. Има и 30 000 преминали към ГЕРБ. Така "Продължаваме промяната" остана втора политическа сила.

Как социолозите разчитат тази "миграция" на гласове?

"Ще се изненадат всички, които смятат, че профилът на "Възраждане" е просто радикален. Не е такъв. Той е протестен и затова е шарен. В никакъв случай или поне не изцяло маргинализирани хора. Градски вот е това, не е възрастен, не е необразован. Няма някаква изкристализирала физиономия, не са само русофили. Само русофили са БСП. БСП ще трябва да се отваря към нови публики, а в момента това не се случва", обясни Първан Симеонов.

Демографията на вота показва, че младите хора не са излезли да гласуват в дела от преди година и половина, като това е повлияло до голяма степен гласовете за "Продължаваме промяната".

"От 4 април насам, през лятото, през ноември дори, когато имаше солиден млад вот, до ден-днешен, в тези последни четири вълни на избори, постепенно спада делът на участващите млади хора и това се отрази според мен, съществено на факта, че "Продължаваме промяната" останаха на второ място с над 5% разлика. А знаем, че "Продължаваме промяната" е формация, която кампанираше главно сред потенциален млад вот в столицата и големите градове", каза Симеонов.

"Продължаваме промяната" са първи в София с 26% срещу 22 за ГЕРБ. Двете партии си разпределят "на кантар" и гласовете на висшистите - по около 24 на сто.

"Сега политическите сили в парламента трябва да намерят компромисната формула за съставяне на кабинет, защото в противен случай избирателят ще ги накаже", смята Първан Симеонов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във