Банкеръ Daily

Общество и политика

Първан Симеонов: Борисов мисли за наследството

Бойко Борисов мисли за наследството, смята политологът Първан Симеонов от „Галъп интернешънъл“.

„Борисов вероятно си мисли как и дали да продължи да „кара джипа“, което в случая означава дали да продължи с изтласкването на част от лагерите в партията си и отстраняването на фигури, които вредят на имиджа. Вероятно Борисов си мисли за продължението. Той осъзнава, че българите дотолкова са свикнали с него, че самата мисъл за някаква промяна е трудна. Според мен Борисов си мисли за наследството“, обясни Симеонов пред БНР. По думите му в тези избори част от победата на ГЕРБ се дължи на това, че те имат доста сериозен административен вот, защото имат солидна база в местното самоуправление.

Според политолога на кметовете на ГЕРБ е било казано - трябва да си изпълните добре квотите, за да имате добри шансове да попаднете на избираеми места на местните избори.

Що се отнася до БСП, Първан Симеонов заяви: „Станишев вероятно се радва, Нинова - вероятно не. БСП има своите тавани на подкрепа. Голямото предизвикателство там е да се отваря. Вместо това, от известно време изглежда, че партията се самозатваря, радикализира се, отива на крилото, вместо в центъра. Вероятно трябва да помислят да променят нещо“.

По думите на Симеонов ДПС е очаквало повече гласове на тези избори.

"От ВМРО се радват и мислят дали ще вземат втори мандат, а „Демократична България“ мисли дали ще има мандат и кой ще е той", коментира политологът. Според него „Демократична България“ е получила по-висок процент заради ниската избирателна активност.

Симеонов е за огласяване на екзитпола в изборния ден, защото, по думите му, така всеки ще застане с лицето си. "Така няма да текат всякакви анонимки, които влияят на вота", категоричен е той. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във