Банкеръ Daily

Общество и политика

Първа българска детска медия - „ВИЖТЕ: Новините на детски език”

На 11 май отбелязваме деня на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий и Деня на библиотекаря. По този повод  - Столичната библиотека подарява безплатни едногодишни читателски карти на всички желаещи, а образователната платформа „Книговище“ ще представи първата детска медия в България: „ВИЖТЕ: Новините на детски език”.

Представянето на новата медия ще бъде на специална церемония пред инсталацията „Един човек” срещу сградата на Националната галерия – Двореца, в 18.00 часа. Специален участник ще бъде главният редактор на „ВИЖТЕ“ -детският писател и издател Зорница Христова. По време на събитието „Книговище“ ще връчи годишните си награди за читателски постижения на най-четящите 24 деца и 24 класа от страната, участвали в онлайн играта на платформата – четене с разбиране.

Това е третото награждаване подред, като децата и класовете са 24 на брой заради 24-ти май – "Денят на българската писменост, просвета и култура".

Преди връчването на призовете малките читатели ги очакват игри на въпроси по книги, като ще бъде изтеглен и победителят от криеницата на новини, организирана на 9-ти май в Западен парк, Борисовата градина, Южен парк и парк „Заимов“.

„ВИЖТЕ“ е най-новият модул в платформата „Книговище“, където може да намерите и онлайн играта четене с разбиране. Тя съдържа над 1500 въпросника по художествена, научнопопулярна и учебна литература. След стартирането на детския онлайн вестник „ВИЖТЕ“ всеки ден ще се добавя и по нов въпросник по статия от него.

В онлайн играта на платформата – четене с разбиране има над 1500 въпросника по детска художествена, научнопопулярна и учебна литература, като в зависимост от сложността на произведението, върху което те са зададени, децата трябва да отговорят на между 5 и 15 питания.

Специално за „БАНКЕРЪ“ един от двигателите зад онлайн платформата Искра Джанабетска обясни, че въпросниците са съставени както от учители по литература, така и от запалени по книгите доброволци. Те са увлечени от идеята на „Книговище“ – да насърчат четенето сред малките и да развият четивната грамотност на децата от 6 г. до 14 години. Платформата е одобрена от Министерството на образованието и е ползвана в над 1000 училища в България. Създадена е през 2019 г. на базата на модели, използвани успешно в испанската, германската, австрийската и швейцарската образователна система.

Към новата детска медия „ВИЖТЕ: Новините на детски език” са привлечени журналисти с разнородни интереси и умения. Сред тях са аниматорите Вера Траянова и Милен Витанов, медийният анализатор и изследовател на когнитивните процеси Константина Василева, дългогодишният журналист Антоанета Баева, която работи за Националната мрежа за децата, детският автор Елена Владова. „ВИЖТЕ” може да се похвали и с кореспондентска мрежа - деца от Кения, Индия, Исландия, които ще информират връстниците си какво се случва в техните страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във