Банкеръ Daily

Общество и политика

Пълна мъгла в новата сграда на парламента

S 250 0042e5dd 62af 4a4a 8c68 b92aea91f8af

Новият парламентарен сезон започна паметно. Хиляди протестират пред сградата на бившия Партиен дом, където вече ще заседават депутатите. Напрежението ескалира, стигна се и до сблъсъци с полицията.

Това, което се случва в новия дом на законотворците, е не по-малко интересно. Само ремонтът на пленарната зала струва на данъкоплатците 18 млн. лева. Той трябваше да гарантира комфорт и по-добри условия за работа на народните представители. Те имат по-широки работни места и повече пространство. За журналистите обаче нещата се оказаха доста по-трудни. Репортерите нямат директен достъп до депутатите. Това явно е допълнителната екстра за народните избраници - неприкосновеност.

Пленарната зала е няколко етажа над мястото, обособено за медиите. Срещата между депутатите и репортерите в кулоарите е невъзможна, както беше в старата сграда на парламента. Въпроси могат да се задават само, когато народните представители и министрите, идващи на изслушвания, дават организирани брифинги на т.нар. трибунка във фоайето. 

В изолирана стая на партера журналистите следят на живо от екрани дебатите в залата. Звукът обаче идва със закъснение, често заглъхва, което затруднява допълнително работата на медиите. Картината на моменти също се губи.

Народните представители се движат с асансьорите, а репортерите се качват по стълбите. В самата пленарна зала, където има обособено място за фотографите и операторите, работата също не върви гладко. Фотографите се оплакаха от липса на добра видимост.

Фоайето за пресконференции изглежда през повечето време ще е празно. Трудно е за вярване, че народните представители или министрите ще дават брифинги с ентусиазъм през пет минути. Изглежда, че този път, освен че не е готово, не е и хубаво, нито пък е удобно. Не и за медиите.

Председателят на парламента Цвета Караянчева обеща, че рамката на стария герб от времето на социализма ще бъде демонтирана от фасадата на сградата. Рамката на затъмнение, в която ще влязат пленарните заседания, явно ще е по-трудна за сваляне. 

Полицията се опитва да разпръсне с лютив спрей демонстрантите, настояващи за оставка на правителството, отвън. А в сградата на Народното събрание мъглата е пълна. Премиерът Бойко Борисов отново не се появи при откриването на новия парламентарен сезон.

Заседанието приключи за няма и два часа след началото му. Депутатите се изнизаха през изхода на бул. "Дондуков", за да са далече от народната любов, след като бяха далече и от журналистическите въпроси. Дори в спокойни времена, без протести, едва ли положението ще е по-различно.

Ако Народното събрание работи така и то при сведено до минимум доверие в институцията, то до каква степен ни е нужно?

Facebook logo
Бъдете с нас и във