Банкеръ Daily

Общество и политика

Пълна блокада пред Министерския съвет подготвят медицински специалисти

Пълна блокада пред Министерския съвет подготвят медицински специалисти от цялата страна. Националният протест ще се проведе на 11 септември в София. Това стана ясно на протест в Стара Загора в подкрепа на уволнената от болница "Токуда" медицинска сестра Мая Илиева.

На поредния протест с надслов "Не на страха" Илиева съобщи, че предстои да бъде регистриран синдикат на медицинските специалисти. Преди старозагорските сестри да излязат на протест, в подкрепа на уволнената Мая Илиева се обявиха и колегите ѝ от Варна. Цел на действията им е колежката им да бъде върната в болницата, където е работила в продължение на 12 години. "Трябва да можем да отстояваме сами своите искания, без да се плашим от работодателите, които си позволяват да не се съобразяват с българските закони, въпреки че живеем в правова държава. Искрено се надявам все повече хора да повярват в нашата кауза и да разберат, че тя не е само за заплати. Ние се борим за едно по-качествено здравеопазване”, каза Илиева в Стара Загора.

За уволнението ѝ стана известно от нейна публикация в социалната мрежа, в която сподели, че е парадоксално да бъде отстранен синдикален лидер, какъвто е от 2012 година. Тя изрази огорчението си, че не е срещнала подкрепа от КНСБ и дори сред колегите си от болницата. Формалният повод за дисциплинарното уволнение бяха снимките, които е направила Илиева в операционна, за да покаже какви са условията на труд в лечебното заведение. Тя обаче е категорична, че истинската причина за отстраняването ѝ са организираните от нея протести на медицинските специалисти. 

Създадена от нея петиция настояваше за оставката на д-р Кокалов, вицепрезидент на КНСБ, заради непристойното му поведение и абдикирането от синдикалните му задължения. По думите на медицинската сестра синдикалистът я заплашил "да си затваря голямата уста, защото лично ще се погрижи да не работи повече в "Токуда".

От своя страна омбудсманът Мая Манолова заяви, че ще подкрепи организаторката на протестите с всички законни средства, тъй като дисциплинарното ѝ уволнение е опит за сплашване и саморазправа. От КТ "Подкрепа" призоваха бившия работодател на сестрата да оттегли заповедта си за дисциплинарно уволнение, ако все още има тази възможност, или да ѝ предложи нов трудов договор без изпитателен срок. Към подкрепата на Илиева се присъедини и Алиансът на българските акушерки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във