Банкеръ Daily

Общество и политика

Публикувани са оценките от матурите след седми клас

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от Националното външно оценяване след 7-ми клас.

Учениците и родителите могат да ги проверят с входящ номер и код за достъп на сайта на образователното министерство. 

Тази година на изпитите по български език и литература и по математика се явиха около 60 хил. седмокласници. Оценките са важни, защото служат за вход в гимназиите.

По-рано днес пред БНР  зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова заяви, че оценителите са положили много усилия, така че резултатите да бъдат готови по-рано, а не на 29 юни, както се очакваше.

Матурите преминаха при засилени мерки срещу разпространението на COVID-19. Училищата, в които се явиха повече от 100 деца, трябваше да осигурят 2 входа, а на прага ги очакваше дезинфектант и дистанционен термометър. 

От изпита по български език и литература отпадна материалът за сложно смесено и сложно съставно изречение, както и няколко от творбите, сред които "Заточеници на Пейо Яворов, "По жицата" на Йордан Йовков, "По жътва" на Елин Пелин, " Неразделни" на Пенчо Славейков и "Бай Ганьо" на Алеко Константинов. Отпадането се наложи заради дистанционното обучение на децата и обявената пандемия от коронавирус. Изпитът по български и литература се проведе на 15 юни, а на 17 юни - този по математика

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев предлага изпитите след 7-ми клас да представляват интегрирани тестове. Според него основните предмети български език и литература и математика не са достатъчни. Очаква се промените да бъдат въведени от учебната 2022-2023 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във