Банкеръ Daily

Общество и политика

Публикувана е листовката за ваксината на Janssen

Министерството на здравеопазването публикува листовка и характеристика на ваксината на Janssen срещу COVID-19, която е подразделение на американската Johnson & Johnson. От там става ясно, че препаратът се препоръчва за активна имунизация за превенция на коронавирус при лица на възраст 18 или повече години.

COVID-19 препаратът е моновалентна ваксина и основното ѝ предимство е, че е еднодозова, т.е. се прилага само в една доза, а не както всички досегашни – в две. Съставена е от вектор също като AstraZeneca, който е рекомбинантен, нерепликиращ се човешки аденовирус тип 26.

От кратката характеристика на ваксината става ясно, че безопасността ѝ е оценена в едно текущо проучване фаза 3 (COV3001). Общо 21 895 възрастни на възраст 18 и повече години са получили от препарата. 

Нежелани реакции 

Повечето такива възникват в рамките на 1-2 дни след ваксинирането и са леки до умерени по тежест и с кратка продължителност от 1-2 дни.

Най-често съобщаваната локална нежелана реакция е болка на мястото на инжектиране (48,6%). Най-честите системни са главоболие (38,9%), умора (38,2%), миалгия (33,2%) и гадене (14,2%). При 9% от участниците се наблюдава телесна температура - 38,0°C.

Ваксината може да се прилага при бременни

Кратката характеристика показва, че ваксината може да се прилага при бременни когато потенциалните ползи надхвърлят потенциалните рискове за майката и плода.

Ефикасност - 67 процента 

Резултати от клинично изпитване с участието на 44 000 души в Съединените щати, Южна Африка и страните от Латинска Америка установиха, че ваксината на Janssen е ефективна в предотвратяването на вируса при хора на възраст над 18 години. Половината участници в проучването са получили една доза от ваксината, а другата половина – плацебо без да знаят дали им е дадена истинска или фиктивна доза.

Проучването установи 67% намаление на симптоматичните случаи на Covid-19 след 2 седмици при хора, получили ваксината на Janssen (116 случая от 19 630 души) в сравнение с хората, получаващи плацебо (348 от 19 691 души). Това означава, че ваксината е с 67% ефективност.

Припомняме, че ваксината беше одобрена от Европейската агенция по лекарствата на 11 март. Според Агенцията препаратът е безопасен, ефективен и качествен. Така Европа вече разполага с 4 ваксини след като по-рано бяха разрешени и препаратите на Pfizer/BioNTech, Moderna и AstraZeneca.

България е поръчала от нея 2 млн. дози, които ще са достатъчни за имунизацията на 2 млн. души, а първите пратки от нея се очаква да започнат да пристигат през април.

С цялото съдържание на листовката може да се запознаете тук. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във