Банкеръ Daily

Общество и политика

Публикуван е обновеният списък на държавите по цветови зони

От Министерството на здравеопазването публикуваха обновения списък на държавите по цветови зони.

Считано от сряда Кралство Нидерландия, Република Тунис и Емирство Кувейт излизат от "червената" зона и попадат в списъка на държавите от "оранжевата" зона. От "оранжевата" в "зелената" зона преминава Люксембург.

От същия ден в "червената" зона попада Княжество Монако.

С цялата заповед може да се запознаете ТУК. 

Страната е в началото на четвъртата вълна на COVID-19. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той поясни, че от една седмица се отбелязва непрекъснат ръст на заразените достигайки над 300 души за ден като до края на тази се очаква броят на новозаразените да надхвърли 500 дневно.

Запитан, обмисля ли се локдаун за неваксинирани, Кунчев отговори, че от медицинска гледна точка има логика в това да се ограничи достъпът на неваксинирани до заведения и други публични прояви, защото имунизираните са много по-добре защитени и са по-малко опасни за останалите. "От социална гледна точка избятвам да правя прогнози и коментари, защото обществото е уморено от ограничителните мерки. Обществото трябва да разбира и възприема, това което властите правят", отговори той. 

Новите тежки ограничения могат да се предприемат като крайна мярка при 4-5 хил. новозаразени на ден, както е в Кипър и Малта, коментира Кунчев.

По думите му всички данни за смъртността, за постъпилите в болница и лекуваните в интензивни отделения показват, че ваксинацията работи много добре за човека. "95-96% от хората в интензивни отделения са неваксинирани", каза специалистът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във