Банкеръ Daily

Общество и политика

Публикуваха листовката на ваксината на AstraZeneca

Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата публикуваха информацията за ваксината срещу COVID-19 на Oxford University/AstraZeneca, която е одобрена за употреба в Европейския съюз.

Публикувани са листовката, която представлява информация за потребителя, и кратката характеристика на продукта, предназначена за специалистите.

В нея се посочва, че ваксината се прилага на възрастни и лица, на възраст 18 и повече години, след което тя става причина имунната система (естествените защитни сили на организма) да произвежда антитела и кръвни клетки срещу вируса, като така осигурява защита срещу заболяване от COVID-19.

Курсът на ваксинацията се състои от две отделни дози по 0.5 ml всяка. Втората трябва да се приложи между 4 и 12 седмици (28 до 84 дни) след първата доза.

В листовката е отбелязано, че защитата започва приблизително 3 седмици след първата доза, а ваксинираните може да не са напълно защитени до 15-ия ден след приложение на втората доза.

Наличните понастоящем данни от клинични изпитвания не позволяват оценка на ефикасността на ваксината при лица над 55 години.

 

Възможни нежелани реакции:

- прималяване или световъртеж

- промени в сърдечния ритъм

- задух

- хрипове

- подуване на устните, лицето или гърлото

- уртикария или обрив

- гадене или повръщане

- стомашна болка.

Цялата листовка може да прочетете тук. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във