Банкеръ Daily

Общество и политика

Публичното присъствие на Божков намалява доверието в него, смята Стойчо Стойчев

 “Доста се дефилира публичният образ на Васил Божков, защото в България хората, които изглеждат сериозно са тези, за които най-малко се говори. В момента, в който той доброволно като че ли попадна под фокуса на  прожекторите и допусна тази публичност да му се случи, стана обект, ако искате, не само на внимание, но и на подбив - шеги и закачки, което като цяло намалява доверието в него. И то доверие пак изградено на базата на митове и легенди, че действително е крупен корпоративен играч, който седи в сянка и успява да управлява процесите“. Това  каза пред БНР политологът Стойчо Стойчев за поредния анонс на Васил Божков и за публичното му присъствие.

“Дори от собствените му разкрития ние виждаме, че той се различава доста от образа на олигарх, защото олигархът има амбицията да инженерства цялото управление, а доколкото виждаме неговата кореспонденция, тя касае единствено неговите хазартни и спортни бизнеси“, допълни Стойчев. Намиращият се в Дубай Васил Божков обяви вчера във Фейсбук, че стартира политически проект, който ще се нарича "Българско лято".

На въпрос сериозни ли са намеренията на Божков, той социологът отговори: “Проектното мислене за политиката е изначално уродливо, но то се наложи като прийом, покрай това, че администрацията мина на проектно организиране и финансиране на дейността си. Защото проектът е нещо, което е кратко във времето, има край като си изпълни целите. Няма нито визия за някакво дългосрочно присъствие, така че проектът на Божков може да бъде със срок до изборите, той трябва да заяви горе-долу кога ще се изчерпа този проект“.  

Попитан дали има кой за гласува за Божков, Стойчев коментира, че в самата анкета във Фейсбук се вижда, че тези проценти са изчислени на база от около 60 и няколко хиляди души, под 70 хил. бяха последно, когато ги е гледал. „Така че дори 100% да беше подкрепата от тези 70 хил. души – това означава, че той ще има около 2% електорална подкрепа при нормални избори. Или, ако се вдигне активността заради Слави Трифонов и включването на някои хора, които по принцип не гласуват на избори, в тези избори, тогава неговият дял ще бъде по-малък“, обясни политологът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във