Банкеръ Daily

Общество и политика

"Прозрачност без граници": Участниците в изборите губят от неглижирането на правилата

Струва ми се, че голяма част от участниците в изборния процес пренасят един манталитет на отричане, на неглижиране на правила – нещо, на което са свикнали в ежедневието. Големият процент от нарушенията на миналите избори са били именно организационни проблеми не само при включването в кампанията, но и при преглеждането. Това заяви Калин Славов от "Прозрачност без граници" пред БНР по повод отменените регистрации на политически формации за изборите заради нередовни подписки. 

"Целта на изборния процес е да даде гаранции, че волята на избирателя ще бъде отчетена в степен, в каквато тя е изразена. На базата на това се гради и легитимността на институциите. Част от техния авторитет се гради на тази легитимност. Тоест, ниският рейтинг на институциите, до голяма степен, е резултат и от начина, по който те са формирани в рамките на тези сложни процеси, които виждаме, че до голяма степен изборната администрация не е в състояние да овладее", коментира Славов.

Според него липсата на т.нар. "Изборен борд", който да обсъжда евентуалните нормативни и други проблеми пред изборния процес, също е отстъпление от добрата практика.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във