Банкеръ Weekly

Общество и политика

„Прозрачност без граници” напуска Обществения съвет към ЦИК

Асоциация „Прозрачност без граници” се оттегля от участие в Обществения съвет към ЦИК, обяви изпълнителният директор на асоциацията Калин Славов, предаде БТА.

Решението си от организацията мотивираха с липсата на взаимодействие между Съвета и Комисията. Славов посочи, че 13% от становищата на ЦИК представляват поправки на предходни такива.

Според асоциацията е нарушена и прозрачността в работата на комисията, тъй като последният протокол, качен на интернет сайта й, е от 2 април, като съответно се взимат авторитарни решения.

„Не се реализира нашето искане за съдействие от страна на ЦИК да получаваме информация за организацията и действията на другите държавни органи, които са ангажирани с провеждането на изборите. Нашите предложения, свързани с експерименталното машинно гласуване, останаха без никакви последствия. Изразени бяха опасения от опорочаването на фигурата на независимия наблюдател, начина, по който бяха регистрирани огромно количество наблюдатели, също остана без никакви последствия”, посочи още Славов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във