Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПРОЗРАЧНИЯТ ФИЛТЪР НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ СЕ НУЖДАЕ ОТ СМЯНА

Многобройните неразбории около промените в Закона за съдебната власт, около идеята за назначаване или избиране на кметски наместници, дори и около новия закон за електронните медии недвусмислено показват, че информационната политика на правителството и мнозинството се превръща в траен проблем. Съвременният свят е империя на информацията и подценяването на всяка от нейните характеристики е пагубна и за най-дребния управленски процес. Вече повече от година и половина синият елит се оплита в коварните кълчища на собствените си заблуди, а комуникацията между отделните държавни структури, както и между управляващи и общество си остава във все същата непокварена от компетентност и знание младенческа възраст.


Няма край списъкът от форуми, на които беше обсъждана новата информационна политика на управляващите. И в изпълнителния орган на СДС, и в Националния съвет на партията, и в Министерския съвет, и в парламентарната група, и в отделни министерства не спира дискусията за информационната стратегия и медийната политика. Резултати обаче няма. Няма, а може би няма и да има. Дълбока пропаст продължава да разделя гласа на правителството от обществото, а причините остават тайна и за говорещите, и за нечуващите. Така все повече се налага предположението, че сините лидери предпочитат само да си играят на прозрачност и успешно да имитират активен медиен диалог. Във всеки случай, след близо четиристотин дни управление, единствено слепите няма да прозрат, че прозрачност, която натрапва в обществения обектив само безсъдържателни социални полемики и несъществени икономически проблеми, е по-скоро филтър, отколкото прозорец към истинските цели на управляващите.


Екипът на Иван Костов е, без съмнение, най-словоохотливото правителство в съвременната ни история. Какво стои обаче зад пороя от думи, който ежедневно залива медийното любопитство? Отговорът не е нищо. Напротив - с придошлите думи министрите се застраховат двойно. От една страна, почти никога не могат да бъдат категорично обвинени, че премълчават информация. От друга - тази техника позволява за всеки информационен пропуск да се обвинят средствата за масова информация, които не са разбрали или са изкривили съобщението.


В подкрепа на подозрението, че става въпрос за добре осмислена от управляващите информационна техника, е и необяснимата по друг начин продължителна медийна неадекватност на някои иначе доказали своята интелигентност сини политици. Въпреки желязното правило, че медиите не бива да се обвиняват за нищо, като че ли напук, не се пропуска нито един удобен момент, за да се подчертае разминаването между посланията на мнозинството и отразяването им в пресата. Това поведение поддържа обществената актуалност на легендата за лошата медийна политика на управляващите. А въпросната лоша медийна политика вероятно е само алиби за истинските претенции към управлението.


Трите семинарни срещи в курорта Боровец са безспорно доказателство за споменатия прозрачен информационен подход. Изборът на темите създава впечатление за сериозен управленски ангажимент на дебата, но подборът на лекторите и тезите тенденциозно обричат дискусията на повърхностен и едностранчив поглед. Така изпратеното към обществото послание звучи актуално и ангажиращо, въпреки че остава недостъпно и неразбираемо поради липса на конкретна информация.


Подобен информационен подход успя да съхрани симпатиите на общественото мнение повече от една година, но ефективността му като че ли се поизчерпва. Докато правителството трупа опит и се учи, обществото също се променя. Днес за повечето хора вариативността на информацията е неоспоримо нейно качество и търсенето на различни информационни източници е задължително за успеха на всеки управляван процес. Така че ако желае да актуализира информационната си тактика, кабинетът ще трябва да разшири информационната база на синята политическа академия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във