Банкеръ Daily

Общество и политика

Провокаторите на събитието на ГЕРБ били познати на партията, смятат Паунова и Шикерова

Журналистите Полина Паунова и Генка Шикерова, които бяха атакувани по време на Националната конференция на ГЕРБ в сряда, смятат, че анонимните им нападатели са част от своеобразни граждански отряди, охранявали политическото събитие. 

"Създаде се усещането, че тези момчета там са познати и че събитието се охранява от своебразни граждански отряди, защото те ходеха и общуваха през цялото време с хора с радиостанции, с хора, които очевидно са част от това събитие. Те бяха вътре през цялото време. Обикаляха безпрепятствено и въпреки ситуациите, които създадоха, никой в нито един момент не повика полиция, не пожела да ги изгони, не ги помоли да напуснат мероприятието", разказаха журналистите в телевизионно интервю. 

Мъж с шапка и маска три пъти изхвърли телефона на Паунова, която отразяваше събитието. Възрастен мъж пък обиди Паунова с думите, че е "боклук" и каза да си ходи, защото "няма място там, 3 пъти и изхвърлят телефона". 

"Този човек, който го видях със залепената хартийка "ГЕРБ" го видях, че участва в пропускането на хората вътре зад въпросните ленти. След това този човек ме изхвърли и ми каза, че нямам място тук, защото провокирам", каза още Полина Паунова.

"Този човек се легитимира като Владимирус Капарис и като адрес е посочен бул. Янко Сакъзов. Легитимира се с някаква хартия, която не може да се разбере какво представлява, което не беше лична карта. Имаше снимка от преди 30 години", каза още Генка Шикерова.

Съветът за електронни медии излезе с позиция по повод нападението над журналисти. 

"Всяка физическа и вербална агресия срещу журналисти е недопустима в едно демократично общество. Особено в държава членка на ЕС, в която зачитането на човешкото достойнство и права, толерантността и разбирателството са основни ценности", се казва в позицията на СЕМ.

Според Шикерова мъжете с маски на устата, които нападнаха Паунова, са се държали "като у дома си".

Асоциацията на европейските журналисти излезе с позиция, която е изпратена до премиера, до главния прокурор и до председателя на Европейската народна партия Доналд Туск: "Настояваме да оповестите подробности по какъв начин е осигурена вътрешната охрана на събитието, с какви инструкции са разполагали охранителите и как младите мъже, нападнали журналистката са получили достъп до събитието... Защо множество делегати с баджове стоят безучастно и гледат сцената, докато журналисти викат за помощ и настояват за намеса на охраната".

От ГЕРБ се разграничиха от анонимните нападали. "Ние не сме охранителна фирма, в цената на наема беше и охраната. Събитието не беше направено на място за провокация, там не се е протестирало. Очаквахме да дойде такава група, но не и че ще има инциденти. Организаторът има отношение, но в конкретния случай всичко е поверено на охранителите", каза евродепутатът Андрей Новаков.

"Изпитвам физическа непоносимост, всеки път когато някой посяга жена. Нито един от достойните хора на събитието не би дал нареждане да се блъскат жени и журналисти пред 100 камери, които го снимат", добави евродепутатът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във