Банкеръ Weekly

Общество и политика

Провокации в мнозинството

Партията на Касим Дал набира скорост във властта

Лидерите на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов и Валери Симеонов реагираха остро срещу назначението на заместник - военния министър Орхан Исмаилов от партия НПСД, която е част от Реформаторския блок. До дни премиерът Бойко Борисов ще обяви своето решение. Но по всичко личи, че кабинетът ще удържи на този трус между партиите, подкрепящи управлението.
S 250 7a1807d7 c878 4322 b2ee cd2c896ca29f

Назначаването на "българския гражданин с турско име и мюсюлманско вероизповедание" Орхан Исмаилов за заместник-министър във военното министерство се превърна в най-бурния политически скандал на седмицата.

Патриотите в лицето на лидера на НФСБ Валери Симеонов заплашиха, че ще оттеглят декларираната от тях подкрепа за кабинета.

Реформаторите застанаха твърдо зад Исмаилов, който на парламентарните избори беше водач на листата на Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД) в Търговище, смятан за крепост на ДПС.

Военният министър Николай Ненчев заяви, че няма да се откаже от Исмаилов. Самият той пък каза, че ако това е проблемът на държавата, е готов да сдаде поста си веднага. Министър-председателят Бойко Борисов се опита да успокои страстите в т. нар. парламентарно мнозинство, като привика в кабинета си на „Дондуков“ 1 лидерите на патриотите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов.

Черешката на тортата се оказа реакцията на ДПС. Движението защити новия заместник военен министър с мотива, че призивът за отстраняването му от работа е дискриминационен и ксенофобски акт. А самият Исмаилов припомни, че той е един от големите критици на партията, председателствана от Лютви Местан.

Всъщност, изборът на Исмаилов не би трябвало да е изненада за никого. Защото преди изборите Борисов обеща да назначи поне 30 български турци в държавната администрация, за да покаже, че този етнос не бива да се счита за собственост на ДПС. От друга страна, НПСД, която е част от Реформаторския блок, е създадена на базата на отцепили се от партията на Ахмед Доган негови най-близки съратници, начело с бившата му дясна ръка Касим Дал и с Корман Исмаилов (председател на НПСД).

Тогава

защо патриотите вдигнаха патардията

в сряда, а по-малко от денонощие след това бяха категорични, че нямат никакво намерение да свалят правителството?

Едно от обясненията е, че всички парламентарни играчи са в бойна готовност за евентуални избори и всеки се пази от загуба на електората си. Появява се и съмнението, че Борисов клати лодките на партньорите си, за да не се сдружат прекалено и да може по-лесно да ги управлява. Ако това е част от сценарий, то той вече е в ход. Защото според евродепутата и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки и ДПС, и НПСД са партии, създадени на етническа основа, а „поне един човек в НПСД е много близък до турската държава и е турски агент“. „Това е болно мислене“, категоричен е пък Корман Исмаилов, според когото след назначението на Орхан Исмаилов представителите на патриотите проявяват етническа неприязън и за тях доказаният професионализъм на заместник военния министър е без абсолютно никакво значение. Важно било единствено името му.

Кадър на НПСД и в спорта

И тъй като не е далеч времето, в което високопоставени турски държавници се срещаха на територията на страната ни не с тогавашния лидер на ДПС Ахмед Доган, а с неговия съкилийник и бивш партиен заместник Касим Дал, "БАНКЕРЪ" потърси неговата реакция за назначението на Исмаилов. Уви, телефонът му упорито не отговаряше. Вероятно защото в суматохата около новия кабинет никой не коментира в детайли коя всъщност е красивата шефка на кабинета на спортния ни министър от ГЕРБ Красен Кралев. Освен че мнозина наричат Айлин Дахилова "българската Анжелина Джоли", през последните 10 години тя е неотлъчно до Дал и в партийните, и в бизнес делата му. Което навява на мисълта, че макар и малка, НПСД разширява влиянието си в изпълнителната власт, а останалите партньори ревнуват.

„Нека се успокоим. Няма нерешими въпроси на този свят“, призова от своя страна лидерът на ДСБ Радан Кънев.  А баш воеводата Каракачанов заяви пред „БАНКЕРЪ“: Нямаме цел да събаряме правителството. Валери Симеонов е почтен, но и емоционален човек. НПСД е партия, създадена на етническа основа, а в нашата предизборна програма пише, че няма да позволим хора от подобни политически формации да бъдат допускани във властта“.   

Съвсем отделен е въпросът, че Орхан Исмаилов не е член на НПСД  и че допреди дни беше народен представител от гражданската квота на партията.

Очевидно е, че ябълката на раздора през изминалите дни се оказа по-скоро битката за постове. Реформаторите например се сдобиха с двама заместник- министри в икономическото министерство – Любен Петров (СДС) и Даниела Везиева (ДБГ), а Ваньо Шарков от „Синьо единство“ занапред ще е дясна ръка на здравния министър Петър Москов от ДБГ.

На този етап изглежда, че ДБГ има минимално участие във властта в сравнение с останалите партии в Реформаторския блок.

Но кой знае, някой ден този факт може да се окаже и плюс за партията.

Засега партньорите във властта са в режим "Провокации".   

 

Кой е Орхан Исмаилов

Орхан Исмаилов е бил заместник-председател на Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ), както и член на Комисията по разкриване на досиетата. Tой е завършил военния университет “Васил Левски” и право във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. През 2012 г. става доцент с монографичния труд „Защита на класифицираната информация в условия на кризи – стратегически приоритет на политиката за национална сигурност“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във