Банкеръ Daily

Общество и политика

Проверката за гражданството на Петков ще приключи на 15 декември

До средата на декември е удължен срокът на проверката за гражданството на бившия служебен икономически министър и настоящ съпредседател на формацията "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Специализираната прокуратура започна проверката на 24 август, а срокът за приключването й е удължен максимално - до 15 декември. След това наблюдаващият прокурор ще има още месец, за да се произнесе дали има данни за престъпление, за което да бъде образувано разследване, или проверката да бъде прекратена.

За това, че има проверка срещу Петков, прокуратурата съобщи почти месец след образуването ѝ и ден след като Конституционният съд обяви, че съпредседателят на "Продължаваме промяната", който се спряга и за бъдещ премиер, е бил с двойно гражданство на 10 май - дата, на която е издаден президентският указ за назначаването му за министър. Той обаче е декларирал, че има само българско гражданство, което според юристи, означава, че е подписал документ с невярно съдържание. От прокуратурата информираха, че ще бъдат изискани всички свързани с казуса документи от Конституционния съд. Това вече се е случило.

Говорителят на Спецпрокуратурата Христо Кръстев обясни пред БНР, че удължаването е максималното възможно и се е наложило, за да се изчакат документи от Антикорупционната комисия, пред която - като служебен министър, Петков е имал задължението да подаде декларация за несъвместимост. Днес се чака отговор на същия въпрос по отношение на главния прокурор Иван Гешев. Сигнал срещу него - отново в Спецпрокуратурата, подаде служебният вътрешен министър Бойко Рашков - за неправомерно разгласяване на специални разузнавателни средства. Проверката е приключила, каза прокурор Кръстев, но как - ще е ясно по-късно през деня.

Facebook logo
Бъдете с нас и във