Банкеръ Daily

Общество и политика

Проверяват за злоупотреби агенцията за българите в чужбина

Резултатът от проверката ще бъде готов в края на месеца

Главният инспекторат на Министерския съвет ще направи проверка на дейността на Държавната агенция за българите в чужбина. Одитът се прави по искане на вицепремиера Илияна Цанова, а поводът са публикации в медиите, които цитират резултатите от прокурорска проверка от началото на годината за периода 2011-2013 година. Според нея има сериозни нарушения на процедурите при издаването на българско гражданство. Установена е и субективност при вземането на тези решения.

Затова вицепремиерът е сезирала и Комисията за превенция и противодействие на корупцията към Министерски съвет, която да провери работата на агенцията и нейното ръководство. Докладът на Главния инспекторат ще бъде готов до 30 октомври и предаден на премиера и ресорния вицепремиер. Проверката ще включва и работата на агенцията през тази година.

Освен това със заповед на премиера Георги Близнашки е уволнен председателят на агенцията за българите в чужбина Йордан Янев. Мотивите са множеството сигнали за нередности, свързани с неспазване изискванията на законите, както и заниженият контрол от страна на ръководството на ведомството. Освен това не са изпълнени навреме и не са спазени изцяло отправените препоръки към агенцията от страна на Върховната административна прокуратура от януари. В доклада на вицепремиера Цанова се казва още, че настоящето ръководство на агенцията не е успяло да гарантира прозрачност на работата и обективност на процедурите по издаване на удостоверения за български произход.

"Трябва да се преразгледат функциите на агенцията, която не изпълнява достатъчно ефективно държавната политика за българите в чужбина. Дейността на агенцията трябва да се съсредоточи върху работа с българската диаспора, на базата на съвременна визия и комуникационна стратегия. Институцията трябва да бъде проактивна в подкрепата си на българските общности в чужбина при реализацията на проекти в сферата на културата, образованието, изучаването на български език, предприемачеството", посочва Илияна Цанова. Тя отправя препоръките си и към следващия кабинет, който според нея трябва да направи конкретни стъпки в тази посока, като разполага и с резултатите от проверките, които бяха разпоредени днес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във