Банкеръ Daily

Общество и политика

Проверяват повторно осем съмнителни проби за коронавирус

В националната лаборатория са изследвани 171 проби за коронавирус, от които 8 са съмнителни и ще бъдат повторени. Това каза генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски – началник на Военномедицинска академия и председател на Националния оперативен щаб, на брифинг пред ВМА

Отчетени са проби 27 за коронавирус във ВМА, които са отрицателни, във Варна са 20, които също са отрицателни. В националната лаборатория са изследвани 171 проби, 8 от които се уточняват т.е. повтарят се. Става въпрос за пробите от Плевен и Габрово. В Плевен в средата на деня ще бъдат потвърдени дали са положителни, или се отхвърлят като положителни. За днешния ден във ВМА ще има 28 проби.

"171 проби са изследвани, от които 8 са съмнителни и по процедурата ще бъдат повторени. Когато се потвърдят по изработената методика, ще бъдат обявени като положителни или отрицателни. Тези проби са от Плевен и Габрово и до средата на деня ще бъдат известни резултатите. Всички 171 проби, които се изследват в националната лаборатория, са от хора, които са били в контакт с четиримата заразени от Плевен и Габрово. Проведоха се много мащабни издирвателни мерки и щателно епидемиологично проучване на контактите на лицата.Към днешния ден има още такива и освен 23-те, които са при нас, във ВМА ще бъдат изследвани и 20 проби от Габрово и Плевен. По решение на щаба, част от пробите от Плевен и Габрово ще бъдат насочени към Стара Загора", посочи Мутафчийски.

Според него мерките във връзка с грипната епидемия и констатираните случаи на коронавирус трябва да бъдат диференцирани. "Мерките, които бяха взети за кината и културните мероприятия в страната, са в контекста на грипната епидемия и във връзка с констатираните случаи на коронавирус инфекция. Утре грипната епидемия приключва и някои мерки могат да бъдат преразгледани. Те трябва да бъдат диференцирани", обясни Мутафчийски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във