Банкеръ Daily

Общество и политика

Проверяват Красимир Вълчев за конфликт на интереси

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) проверява за конфликт на интереси министъра на образованието Красимир Вълчев и председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

От антикорупционната комисия съобщават, че производството е образувано по публикации в медиите. Според публикациите, изпълнителният директор на Фондация „Просвета“ Мария Карабельова – Маргаритова, е кума на Красимир Вълчев и същевременно е съдружничка с неговата съпруга в консултантско дружество „Бонафиде Адвайзърс“ ООД. Публикувани са и факсимилета на договор на стойност приблизително 35 000 лв., както и справка, съдържаща данни за лицата, посочени в сигнала и дружеството. 

Твърди се, че основната дейност на фондацията се субсидира и е зависима от МОН, а всички нови учебници на издателската група „Просвета“ за 11 клас за учебната 2020-2021 година са одобрени от министъра на образованието.

Освен това съпругата на министър Вълчев е собственик и на пиар агенция и откакто Димитър Маргаритов е председател на Комисията за защита на потребителите, от бюджета на комисията са изхарчени около 100 000 лева за организиране на събития, медийно обслужване и изработка на сувенири.

Те са били за самата комисия и за Европейския потребителски център в България. Публикувани са и факсимилета на договор за около 35 000 лева.

От Антикорупционната комисия изрично уточняват, че по смисъла на закона съпругата на министъра и шефът на КЗП са свързани лица. Каквото и да е решението на комисията, то подлежи на съдебен контрол.

Oт прeccлужбaтa нa Кoмиcиятa зa зaщитa нa пoтрeбитeлитe cъoбщaвaт, чe прeдceдaтeлят Димитър Мaргaритoв e удoвлeтвoрeн oт фaктa зa cтaртирaнeтo нa прoвeркa. А КЗП щe oкaжe пълнo cъдeйcтвиe нa антикорупционната комисия .

"Убeдeни cмe, чe cлeд извършeнaтa прoвeркa щe бъдe уcтaнoвeнo cпaзвaнeтo нa бългaрcкoтo и eврoпeйcкo зaкoнoдaтeлcтвoтo", посочиха още oт КЗП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във