Банкеръ Daily

Общество и политика

Проверяват Даниела Везиева за плагиатство

В Министерството на образованието е подаден сигнал за плагиатство в дисертационния труд на служебния министър на икономиката Даниела Везиева. Това е поредният случай, с който Комисията по академична етика ще се занимава, но за първи път това се отнася до действащ министър.

Обект на проверка е севлиевският преподавател Венелин Терзиев и неговите докторанти. Това е потвърдено в писмо до БНР в отговор на запитване. В същото писмо от МОН потвърждават, че има сигнали за четирима от докторантите, чийто научен ръководител е именно Терзиев. Това са действащият служебен министър на икономиката Даниела Везиева, зам.-ректорът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите Екатерина Арабска, ръководителката на квалификационния център в Русе Преслава Димитрова и колегата на Терзиев от русенската болница „Канев“ и Военната академия Марин Георгиев.

Сигналите са подадени от заинтересовани хабилитирани лица, които са представили доказателства в Министерството на образованието. Вече е преминал първият етап – за допустимост, и те вече се разглеждат от Комисията по академична етика. В сигнала се твърди, че от 180 страници дисертация на тема „Разработване на ефективни модели за изграждане на капацитет за социално предприемачество в България“, 171 са преписани от други автори и източници. Това прави 95% плагиатство. Останалите 9 страници били заглавие и увод.

В кулоарите на парламента икономическият министър коментира информацията: "Не очаквайте от мен да се държа по начина, по който се държат към мен – да се пуска в пространството нещо, което не е потвърдено. Всичко, което се случва през последните месеци, говори за политическа атака в перфектния тайминг." Везиева поясни, че докторантурата ѝ е в областта на националната сигурност. "Имам трима научни ръководители. Нека не хвърляме кал там, където няма. Нека да се извърши проверката. Нямам притеснения за това", каза тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във