Банкеръ Daily

Общество и политика

Проверяват "Булгаргаз" за износ на природен газ до Румъния от Чирен

​Проверява се как "Булгаргаз" е изнесъл природен газ от газохранилището в Чирен до Румъния. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Александър Николов.

"Спор няма, че има такъв износ. Има две борси, на които се случват сделки, на които участва и "Булгаргаз" по различни програми. Затова доколко са ефективни, кои са контрагентите, предстоят проверки", добави Николов.

Според него не е било задължително тези количества природен газ да влязат на българския пазар. Трябва обаче да се прегледат в детайли какви са входящите данни, които "Булгаргаз" е предоставил на КЕВР, защото от гледна точка на регулиране на цената на природния газ Комисията е изключително ограничена.

"В момента има достатъчно количество природен газ в газохранилището в Чирен, така че не се очаква криза", допълни енергийният министър. Дори и при евентуална ескалацията на ситуацията в Украйна количествата, които са налични в газохранилището в Чирен, ще са достатъчни. Проблемът обаче ще е ценови, ако това се случи.

"България по-скоро ще се справи да достави количества за консумация, но въпросът при ескалация на напрежението е каква би била цената и доколко тя ще е поносима за обществото", добави Николов.

Министерството на енергетиката проверява на какво се дължи грешката при изчисленията на цените и обемите в сегмента "Ден напред" на Българската енергийна борса, обяви още ресорният министър Александър Николов. 

В сряда стана ясно, че има "сериозна техническа грешка", а това е основният сегмент, на който бизнесът закупува електроенергия. 

"В момента екипът на министерството работи, за да се установи какви са били проблемите и защо се случват и съответно дали ще има необходими спорове, как ще бъдат решавани, как ще бъдат нетирани капиталовите потоци и така нататък, тъй като в момента засегнати са и дружествата от енергийната система", обясни Николов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във