Банкеръ Daily

Румен Гечев

Проваленото заседание на бюджетната комисия не е случайно

"Няма нищо случайно в провалянето на днешното заседание на парламентарната комисия по бюджет". Това каза депутатът от БСП Румен Гечев. Той уточни, че "ключовата комисия, от която зависят бюджетни потоци към нуждаещи се фирми и граждани, не се е събирала пета седмица и определи това като изключително странно.

"Как така посред нощ се получава съобщение, че колега е с положителен резултат от тест? Колегата, когото уважавам - д-р Хасан Адемов, не е член на нашата комисия. Освен това заседанието днес трябваше да е в голямата зала, където можеше и на 2 метра разстояние да сме един от друг. Как така в основния орган на държавата ще бъде отложено заседанието само и само да не се чуе гласът на опозицията", възмути се Гечев.

Той коментира исканата от правителството актуализация на Бюджет 2020.

"Искат 10 млрд. лв. С предното искане за 16 млрд. - стават колосалните 26 млрд. лв. фискален разкош. Защо ги искат?", недоумява социалистът.

По думите му големият въпрос е защо "управляващите са изчислили дефицит от 3,5 млрд. лв., а искат 10 млрд. лв. фискален резерв и още 10 млрд. лв.". Той заяви, че разчетите на Министерството на финансите не са верни и даде пример с посочени само 2% увеличение на безработицата - от 4,5% да стане 6,5%.

Гечев изрази съмнение и в други разчети на финансовото министерство.

 "По техни разчети икономическият растеж на България ще остане позитивен, т.е. от 3,4, ще стане 0,4. Дано да е така, но това изглежда странно, след като всички аналитични центрове на Европа сочат спад на БВП от 5, 10 или повече процента". Той посочи пред БНР, че разчетите на БСП сочат, че спадът ще бъде над 5-6%, ако до един месец не страната не излезе от кризата.

Според социалиста цялата помощ, предвидена с различни мерки от правителството, е само от заеми за бизнеса и за семействата. "Няма такова нещо в Европа", каза той.

Депутатът от БСП изказа притеснение за предвидените 500 млн. лева за Банката за развитие, която по думите му "отдавна е обсадена от големите олигарси в страната". Също така прогнозира, че управляващите ще предложат удължаване на извънредното положение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във