Банкеръ Daily

Общество и политика

Провалените бригади излизат през носа на студентите

S 250 bb3b0ee3 bdd7 4e9f a8a2 7b5ada6f9812
S 250 f417c7b1 368f 41e4 b11a 17295521501e
S 250 f723a0e8 289a 4617 b258 08a2961e0975

Всяка година около 6000 български студенти заминават за САЩ по най-популярната програма "Summer Work Travel" с идеята да работят и да се запознаят с американската култура. Тази година плановете на хилядите студенти бяха осуетени от мутиралия коронован вирус.

 

Сред незаминалите студенти - заради пандемията - са и Вяра, Калина и Наталия, чиито имена променихме по тяхна молба. За "БАНКЕРЪ" те споделиха, че за да уредят престоя си в Съединените щати, са се доверили на агенция Pace Work & Travel.

В началото на годината те плащат необходимия аванс на агенцията - две такси на обща стойност 1334 щ. долара и 250 долара невъзвръщаем депозит, както става видно от текста в договорите им. Парите са внесени на ръка - при подписването на контрактите, но насреща трите не получават никакъв документи:

нито фискални бонове, нито разходни ордери, нито нищо.

Доверчивите момичета не отварят приказка за получаване на такива "бумаги", защото екипът на агенцията е с 12-годишен опит в организирането на програми за културен обмен в САЩ. Така агенцията се презентира на фирмения си сайт и във фейсбук страницата си. И още - "предоставя безупречно обслужване на студентите и ги подкрепя безусловно по време на престоя и климатизирането им в САЩ"!

Още с въвеждането на извънредното положение у нас на 13 март 2020 г., шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски започна да предупреждава студентите да не ходят никъде, да забравят за "бригадирските" си намерения. Други обаче  до последно ги убеждаваха, че бригади ще има, а "кинтите ще валят от небето"...

Светлан Данев от Асоциацията на агенциите за международен културен обмен до последно очакваше "един много силен и успешен сезон" за студентите. Уж всичко само се отлагаше, докато в края на юни Тръмп обяви забрана за издаване на мигрантски визи за САЩ - категория, в която попадат и студентските J-визи. Тогава става ясно, че агенциите, които уреждат летните бригади

трябва да върнат парите на своите клиенти.

Едни от тях го направиха, други раздадоха ваучери за следваща лятна бригада, а трети започнаха да мотаят клиентите си и да отлагат връщането на парите им. Главно - с нелепи оправдания или с лъстиви обещания за богато на пари и емоции бъдеще.

Всъщност, условията за евентуално възстановяване на сумите, зависят от американската спонсорираща организация, с която всяка агенция работи и която осигурява DS формулярa, с който се кандидатства за виза.

Вяра, Калина и Наталия попадат в третата категория. От една страна посолството на САЩ остава затворено за тях по независещи от никого причини, т.е. до вдигане на "визовата" забрана, наложена от президента на САЩ Доналд Тръмп. От друга страна, агенция Pace Work & Travel упорито отказва да компенсира усилията си чрез задържане на невъзвръщаемите 250 "гущера" и

да върне на момичетата останалите 1334 долара.

Веднага оставяме настрана оправданията, че заради провала на тазгодишната бригадирска кампания в САЩ българските посредници не носят никаква отговорност.

Подминаваме и тоталната "небрежност", поради която в договорите на нито една от агенциите, препитаващи се с организиране на студентски бригади зад граница, няма клауза, уреждаща отношенията им с клиентите при форсмажорни (т.е. непредвидими и независещи от двете страни) обстоятелства.

И стигаме до съдържанието на конкретните договори, които Pace Work & Travel сключва с "пациентите" си. Цитираме най-важното от контракта на едно от момичетата, престрашили се да разговарят с "БАНКЕРЪ":

"... I. Предмет на договора

1. Доверителят възлага на Довереника да извърши следните действия:

а) В съответствие с изискванията, реда и условията на Програмата за културен обмен "Summer Work Travel", утвърдени от държавния департамент на САЩ, да представлява Доверителя и да подаде предоставената от Доверителя информация, включително и по електронен път, както и да провери, прегледа, обработи и изпрати на спонсорска организация и/или на неин представител, организатори на програмата, съответните документи и програмни такси...

б) Да получи от спонсорска организация и/или от неин представител и да предостави на Доверителя и/или на Консулството на САЩ в Република България издадения формуляр "DS-20019", необходим на Доверитуля за участие в програмата "Summer Work Travel" и за кандидатстване за "J-1" виза за САЩ."

Оттук нататък нещата са елементарни. Дори

за първокурсник в Академията на МВР

или в Юридическия факултет на Софийския университет.

В четвъртия раздел на същия този договор - "Прекратяване на договора", пише следното:

Настоящият договор се прекратява при:

а) Оттегляне на Доверителя преди Довереника да е извършил каквито и да е действия по т. 1 от настоящия договор, като Доверителя дължи на Довереника неустойка в размер на 250 щатски долара...

б) Оттегляне на Доверителя след като Довереника е действия по т. 1 от настоящия договор и/или отказ на Доверителя да изпълни някое от задълженията си... Доверителят дължи на Довереника неустойка в размер на 1299 щатски долара...;

в) Отказ на Довереника, като същият е длъжен да върне на Доверителя... 949 щатски долара в срок от три месеца.

По-нататък са описани и няколко случая, в които агенцията не носи никаква отговорност,

 а студентът губи всички свои пари,

но хипотезата - забрана за издаване на визи за всички жители на планетата - не фигурира сред тях.

Ето защо, според писаните закони и неписаните морални норми, агенция Pace Work & Travel отдавна трябваше да се е примирила със скромната равносметка: задържа невъзвръщаемите депозити от 250 долара и връща на кандидат бригадирите останалите пари.

Няма такова нещо. Вместо това - има почти 5-месечно размотаване и губене на време в телефонни разговори. Докато накрая студентите са сюрпризирани с анекс към договорите си, според който взаимоотношенията им с агенцията се прекратяват по взаимно съгласие и им се възстановяват само по 599 долара - заради свършената вече работа от посредника.

Е, номерът не минава, защото

момичетата не са съгласни с "компромиса"

и продължават да си искат всички пари.

В телефонен разговор, на който "БАНКЕРЪ" бе свидетел, представител на фирмата се ангажира, че от 11 октомври ще започне връщането на парите и в срок от до две седмици всичко ще е приключило.

Как беше популярния хит на Графа - ха дано, ама надали!

Facebook logo
Бъдете с нас и във