Банкеръ Daily

Татяна Дончева:

Провал на сделката за ЧЕЗ ще предизвика скандал между Пеевски, Борисов и Доган

Тази сделка е сключена със съгласието на Бойко Борисов - иначе нямаше да се случи. Ако все пак бъде спряна, това ще предизвика скандал между Делян Пеевски, Бойко Борисов и Ахмед Доган. Това заяви лидерът на Движение 21 Татяна Дончева по повод покупката на активите на ЧЕЗ в България от Инерком на Гинка Върбакова. 

Дончева е на мнение, че няма как Гинка от Пазарджик или Стамболийски да притежава едно такова огромно дружество като ЧЕЗ. По думите й сделката е договаряна на много високо ниво и трудно юридически може да бъде спряна.

"Сделката с продажбата на ЧЕЗ е едно голямо безобразие, извършено от хора, които овладяха държавата в много голяма степен. Обществото все още няма представа в каква степен е сложена ръка върху някои процеси. Тези хора не считат за нужно да се съобразяват с общественото мнение", категорична бе юристката пред Bulgaria On Air.

Тя добави, че трябва много внимателно да се обсъди въпросът дали е добре или не държавата да притежава електроразпределителните дружества.

"След 10 ноември в България имаше режим на тока. Назначаването на невежи хора в управлението на толкова важни за обществото и националната сигурност компании винаги е свързано с проблеми в бъдеще", завърши Дончева.

"Сделката тече от много време. Тя не падна като гръм от ясно небе. И изглежда странно, че на фона на доста по-сериозни компании, които проявяваха интерес, точно тази беше избрана", коментира бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

Той бе категоричен, че на първо място стои въпросът за финансирането, тъй като най-важна е цената и сигурността, че купувачът ще успее да я плати.

"Управлението на този бизнес е изключително сложно, то е комплекс от финансови, текнически, регулаторни и юридически аспекти", подчерта още Трайков.

По думите му твърденията на правителството, че държавата не може да се меси в една частна сделка не са съвсем верни, а договори с такъв мащаб винаги са обект на политически разговор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във