Банкеръ Daily

Общество и политика

Протоколите за скъпоструващите лекарства - валидни до 30 април

Срокът на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти се удължава до 30 април 2021 година, съобщиха от Националната здравноосигурителна каса. Решението е свързано с удължаването на извънредната епидемична обстановка.

До 30.04.2021 г. включително аптеките могат  да отпускат лекарствени продукти само по рецептурна книжка, без представяне на рецепта, съобразно последно вписаните в рецептурната книжка данни за отпуснати лекарствени продукти, като здравноосигурените следва да посетят същата аптека, от която са получили лекарствата си предишния път.

Срокът на валидност на протоколите, изтичащи по време на въведената извънредна епидемична обстановка, т.е., в периода от 16.11.2020 г. вкл. до 30.04.2021 г. включително е удължен служебно за времето на извънредната епидемична обстановка. Служебно удълженият срок на валидност на протоколите, изтичащи по време на извънредната епидемична обстановка, се прекратява на 30.04.2021г. и не се удължава след тази дата, посочват още от Здравната каса.

Издаването на нови протоколи, както и предписването и отпускането на лекарствени продукти по тях, се извършва по установения в Националния рамков договор за медицинските дейности 2020 – 2022 г. ред и индивидуалните договори на търговците на дребно с лекарствени продукти (аптеките).

Договорните партньори на НЗОК са информирани от районните здравноосигурителни каси за тези обстоятелства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във