Банкеръ Daily

Общество и политика

Противогрипните ваксини ще са срещу четири щама

Тази година противогрипните ваксини тази година ще бъдат срещу щамовете "Виктория", "Камбоджа" , "Вашингтон" и "Пукет". Те ще съдържат по-голямо антигенно състояние заради имунната система на възрастните хора. Това каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести по време на пресконференция в БТА, посветена на Европейската имунизационна седмица.

"Процентът на обхващане с противогрипна ваксина на най-рисковите групи все още е най-ниският в Европа", посочи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. По думите му през миналата година обхватът е достигнал до 7 на сто от популацията, а целта ни тази година е достигане на 10 на сто.

Той припомни, че държавата, в рамките на национална програма, осигурява ресурс за противогрипни ваксини за възрастните хора до 2022 година и допълни, че се надява програмата да продължи и след този период. 

"Необходимо е да има позитивна мотивация за хората, за да се ваксинират", каза Александър Симидчиев, председател на парламентарната комисия по здравеопазване. Може да се създадат и законодателни рамки, съдържащи позитивна мотивация, добави още той.

Доц. Кунчев заяви, че количествата ваксини срещу COVID-19, които ще пристигнат в страната ни през май, са два пъти повече в сравнение с доставките през април, а през юни - четири пъти повече. Той заяви, че който успее да достигне 70-75 на сто ваксинирано население, ще "паднат маските". 

Европейската имунизационна седмица, която се осъществява под егидата на Световната здравна организация и се организира от 2008 г. Темата на инициативата е "Ваксините ни сближават". Имунизациите са най-успешната мярка в общественото здраве, каза Скендер Сила - ръководител на офиса на СЗО в България. Много е важно да не се пропускат рутинните ваксинации, а доста деца по света заради пандемията са ги пропуснали, което подлага на риск здравето им, подчерта представителят на СЗО у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във