Банкеръ Daily

Общество и политика

Противниците на Стратегията за детето протестират срещу СЕТА

Противници на споразумението за свободна търговия между Канада и Европейския съюз, известно като СЕТА, се събраха пред Народното събрание на протест срещу ратификацията на търговската спогодба.

Организаторите на протеста срещу споразумението са от групата "Обединени родители", които са известни с акциите си срещу Стратегията за детето и Закона за социалните услуги. Те са притеснени от ефектите на споразумението върху дребния бизнес, от възможността за навлизането на пазара на ГМО продукти, от добива на шистов газ и от ограничаването на националния суверенитет.

"Опасностите са много, защото договорът СЕТА обхваща абсолютно всички области и под мнимата добра идея за търговско сътрудничество, всъщност прокарва интересите на концерни и фирми. Най-напред цялата икономика на България загива. Законите, които ще се коват, трябва да са съобразени с интересите на чуждите компании. Има риск ГМО продуктите да навлязат на нашия пазар", посочи един от протестиращите пред БНР.

Според експертни оценки на икономисти страната ни би спечелила от отпадането на търговските мита между Канада и Европейския съюз, но пък една част от бизнеса смята, че по-големият проблем ще бъдат разпоредбите при уреждането на споровете между инвеститорите и държавата. 

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение премахва 98% от митата между Канада и ЕС. Според неговите критици то ще отслаби Евросъюза, включително и защитата на потребителите и безопасността на храните.

От "Обединени родители" смятат, че споразумението е в интерес единствено на едрия бизнес и на международните компании. Според тях то нарушава суверенитета на България и ще доведе до много фалити в малкия и средния бизнес.

Преди седмица "за" ратификацията на споразумението в парламента гласуваха депутатите от ГЕРБ и ДПС. Противопоставиха се от БСП и "Обединени патриоти". Очаква се окончателното гласуване да бъде тази седмица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във