Банкеръ Daily

Общество и политика

Противници на дивото къмпингуване срещу ветото на президента

Председателят на асоциацията "Българско Черноморие" Димитър Канариев категорично се противопостави на ветото на президента върху Закона за Черноморското крайбрежие. 

"Президентът е подведен и мотивите му са съшити с бели конци", заяви по време на пресконференция Канариев. Той посочи, че заедно с Националното сдружение за защита на собствениците на имоти и Сдружение "Зелен алианс" са внесли отворено писмо до народните представители с позицията си за наложеното вето на текстове, които според тях създават ясен регламент за къмпингуването в неурегулирани места.

Чрез това вето президентът защитава нелоялната конкуренция, която се случва в летния черноморски туризъм, категоричен е Канариев, допълвайки, че практикуващите диво къмпингуване не заплащат нищо на никого и ощетяват бранша и държавата. Той заяви, че подобряването на културата на желаещите да почиват сред природата е възможно само чрез ясно регламентиран и природосъобразен начин, какъвто е заложен във въпросните текстове на закона. По мнение на асоциацията държавният глава неправилно приема, че това е повишаване на рестрикциите поради причината, че до момента такива не съществуват. По думите им глобите не са рестрикции, а средства за наказание на нарушителите.

Канариев увери и че организациите, които не одобряват ветото, не са против дивото къмпингуване, но според тях трябва да има ясни правила за целта.

В мотивите си президентът заявява, че не се противопоставя на опитите да се въведат правила, но алогично налага вето на чл. 10а, който създава ясни правила за възможност за почивка сред природата, посочва още председателят на "Българско Черноморие". Той даде пример със законодателните практики в останалите европейски страни - навсякъде дивото къмпингуване е забранено. България е единствената страна в Европейския съюз, в която още няма категорична забрана.

Според противниците на президентското вето законът предвижда, че условията и редът за определянето на местата за този вид къмпингуване се определят в наредба, която трябва да влезе в сила до шест месеца. Относно санкциите пък в Закона се посочвало, че те влизат в сила една година след приемане на въпросната наредба. Според Канариев законът дава възможност за облекчен режим, който да организира еко биваци със символични такси и основни санитарни условия. Той посочи, че в момента публичните разходи са в размер на стотици хиляди левове - по негови думи извозването на контейнер с отпадъци струва около 200 лв.

От организацията дадоха пример с община Шабла, която по техни думи харчи до 160 000 лева на летен сезон за извозване на 500 тона отпадъци от места сборища за диво къмпингуване, като тези средства се плащат от местните данъкоплатци. Промените в закона целели именно предотвратяването на замърсяването и унищожаването на околната среда, категорични са привържениците на закона.

От своя страна председател на Управителния съвет на Национално сдружение за защита на собствениците на имоти Здравко Младенов изрази убеденост, че президентът е бил подведен от някого, защото, ако е бил вникнал в Закона както трябва, едва ли е щял да предприеме тази стъпка.

Припомняме, че президентското вето върху Закона за черноморското крайбрежие беше преодоляно от регионалната комисия. Предстои гласуване в пленарната зала.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във