Банкеръ Daily

Карън Донфрид:

Протягаме ръка на България, когато Русия затръшна вратите си

Кирил Петков и Карън Донфрид

"Ние протягаме ръка на България в момента, в който Русия затръшна вратите си пред нея." Това каза каза американският помощник-държавен секретар Карън Донфрид по време на среща с правителството и представители на Американската търговска камара у нас н втория ден от посещението си в София. 

По време на срещата премиерът Кирил Петков заяви, че след едностранното прекратяване на договора за доставка на природен газ от страна на "Газпром" към България през последните три седмици страната ни е показала, че може да има реална диверсификация на газ у нас.

Помощник-държавният секретар по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид посочи, че трябва да има гаранции, че никой никога не може да поставя нито една страна, която е съюзник на Щатите, под енергийно изнудване.

"Това, което в момента имаме, е безпрецедентна криза, която всички знаем и когато бях в Украйна, го видях в първо лице. Видях реални ракети да прелитат над българската делегация и се взривиха в жилищна сграда на около 500 метра от нас. Едно е да го виждаме по телевизията, друго е да го видите съвсем реално пред вас, когато невинни хора умират заради агресията на един диктатор", каза Кирил Петков.

"Ние влязохме с обещанието за антикорупция. Това, което не знаех, е, че антикорупцията всъщност е и ограничаване на чужди влияния върху България и по-точно на влияние от Русия. Нашата голяма задача е да продължим битката срещу антикорупцията, защото тя се оказа по голяма от националната битка", заяви още премиерът, цитиран от bTV.

"Изминаха повече от три месеца от действията на Путин, с които той започна тази брутална война. Неговите действия доведоха до разселване на милиони хора. Благодарим на усилията на България, която с отворени обятия предоставя техническа и хуманитарна подкрепа на Украйна. Ние протягаме ръка на България в момент, в който Русия затръшна вратите си пред нея", заяви Карън Донфрид.

Пред американския бизнес и представителите на българското правителство министър-председателят Кирил Петков коментира и енергийната стратегия на България в контекста на зелената сделка, а по-рано помощник-държавният секретар на САЩ се срещна и с държавния глава Румен Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във