Банкеръ Daily

Общество и политика

Протестно шествие поиска оставката на Фандъкова

Със скандирания за оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова  премина днешното протестно шествие "#ДанчеСлез - Протест за цялостно творчество", организиран от "Спаси София".

Близо 200 души се събраха пред сградата на Министерския съвет и се отправиха по бул. "Дондуков" към сградата на Столичната община. Сред присъстващите бяха и общински съветници от БСП и Реформаторския блок.

По време на протеста организаторите посочиха, че управлението на Фандъкова е белязано от некачествени ремонти, неизползваеми и опасни велосипедни алеи, унищожаване на недвижимото културно наследство, скъп, бавен и неизползваем градски транспорт, замърсен въздух, липса на цялостна градоустройствена политика, която води до презастрояване, и липса зелени площи.

Преди началото на шествието Борис Бонев от "Спаси София" каза, че надсловът на протеста "ДанчеСлез" е не само призив за оставка, а и апел към Фандъкова да "слезе сред жителите на София и да чуе исканията им". В събота столичният кмет заяви, че "да се иска оставка за всичко някак си ми звучи несериозно". Тя определи протеста като политически и упрекна опонентите си, че се фокусират върху проблеми, които съпътстват всяка дейност.

"Нека припомним на г-жа Фандъкова, че строителството на тротоарите не е съпътстваща дейност", каза днес Гергин Борисов от "Спаси София". Той имаше предвид ремонтите това лято на бул. "Прага" и бул. "Дондуков", където тротоарите бяха довършвани след отварянето на пътните платна за движение на автомобили.

Борис Бонев посочи пред протестиращите, че маршрутът на шествието по "Дондуков" не е случайно избран, защото булевардът стана пореден пример за некачествено изпълнение. "Този ремонт ни струва 7 млн. лева, а състоянието му почти не се промени", каза той. Ремонтът на бул. "Дондуков" започна на 4 юни и трябваше да приключи до 15 септември, но продължава и до днес.

Протестиращите "аплодираха" изпълнението на ремонта, когато достигнаха до кръстовището на бул. "Дондуков" с ул. "Г. С. Раковски", а шествието приключи пред сградата на Столичната община.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във