Банкеръ Daily

Общество и политика

Протестна нота в Париж и консултации в София след изказването на Макрон

Посланикът на Франция е била извикана на разговор в Министерството на външните работи по повод думите на президента Еманюел Макрон, че предпочита легални имигранти от Гвинея и Кот д'Ивоар пред "украински и български канали".

Посланик Флоранс Робин е разговаряла със заместник-министър Петко Дойков. По време на разговора заместник-министърът изрази недоумение от изказването на френския президент, което е предизвикало възмущение в българското общество, включително сред сънародниците ни във Франция, съобщава пресцентърът на МВнР.

От българска страна е подчертано, че няма никакви сериозни основания за подобни твърдения. Отношенията между България и Франция – на приятели, партньори и съюзници, са отлични, българската общност е много добре интегрирана във Франция, а в последно време България не е получавала сигнали от френска страна за сериозни нарушения.

Посланик Робин изрази съжаление и заяви, че думите на президента Макрон са извадени от контекста и са погрешно разбрани. „Те в никакъв случай не се отнасят до българското правителство, българските граждани или българските работници, които са добре приети и са доказали своя професионализъм“, каза посланик Робин, цитирана от МВнР.

Тя е препотвърдила отличните двустранни отношения и изрази надежда, че те ще продължават да се задълбочават. „Между нашите две страни съществува отлично сътрудничество – в сферите на образованието, културата, икономиката. Франция ще бъде заедно с България и ще продължи да подкрепя нейните усилия в рамките на Европейския съюз“, заяви посланик Робин.

По-рано стана ясно, че българският посланик в Париж Ангел Чолаков връчва протестна нота във френското външно министерство заради интервюто на френския президент. Вицепремиерът Екатерина Захариева е дала инструкции да бъде поискано обяснение за думите на Макрон, които предизвикаха напрежение между Франция и България.

В изборния ден премиерът Бойко Борисов обяви, че вече е провел разговор с Макрон и отношенията са изгладени. По думите му френският президент е обяснил, че никога не е критикувал българските граждани, работници или институции.

Според президента Румен Радев трябва да е категорично ясно, че в рамките на  Европейския съюз българите не са „мигранти“, защото са граждани на Обединена Европа с право на свободно придвижване. Държавният глава посочи, че е имал много срещи с президента на Франция, на които Еманюел Макрон ясно е изразявал своите амбиции за европейско лидерство.

"Те ще се реализират много трудно с подобен тип непремерено говорене, защото  остава съмнение за чертаенето на нови разделителни линии. Освен това, в европейската политика е неуместно и недопустимо да се лепят национални етикети", заяви Румен Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във