Банкеръ Daily

Общество и политика

Протестите в защита на лекаря, убил крадец, се разрастват

 Продължават протестите в защита на лекаря, арестуван за убийството на крадец, нахлул в дома му в Пловдив. В неделя пред сградата на Второ районно управление в Пловдив се събраха повечето 200 души. Сред тях имаше приятели, колеги, познати на арестувания лекар, но и хора, които не го познават дошли да го защитят. Според всички тях рентгенологът е задържан несправедливо и настояха да бъде освободен.

72-часовата мярка на лекаря изтича във вторник. Тогава от прокуратурата ще дадат и подробности по обвинението. Затова от полицията засега отказват коментар. Протести се организират и в София и Стара Загора.

От това, което се знае публично за стрелбата в Пловдив, няма никакви основания д-р Иван Димитров да бъде съден за убийството на рецидивиста Георги Джевизов, тъй като става дума за неизбежна отбрана. Около тази позиция се обединиха бившият вътрешен министър Емануил Йорданов, адв. Димитър Марковски и Юлиан Ангелов от ОП/ВМРО, чиято партия настоява за законови промени по отношение на защитата на живота и здравето.

„При тази фактология това е учебникарски пример по упражняване на неизбежна отбрана”, подчерта Марковски пред Би Ти Ви. По думите му даже да бъде установено, че д-р Димитров е притежавал незаконно оръжие, това ще е състав на друго престъпление, за което би трябвало да получи условна присъда.

„Крайно време е хората в България да разберат, че мярката за неотклонение не е част от наказанието. Мярката за неотклонение по закон има за цел да попречи на обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление – представете си как докторът ще се укрие, при положение, че работи, има жена, има две малки деца”, коментира Йорданов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във