Банкеръ Daily

Политолози:

Протестите показаха, че старото делене на ляво и дясно вече не работи

Масови протести в страната продължават. След столицата и плажуването на охраняемия плаж в „Росенец“ недоволството се пренесе и в други големи български градове. Войната между институциите се изостри. Президентът Румен Радев поиска оставката на правителството и главния прокурор, а министър-председателят Бойко Борисов обяви, че само отговорността е това, което го спира да се откаже от властта.

Тези протести показват, че старото делене между ляво и дясно вече не работи, заявиха политолозите Андрей Райчев и Стойчо Стойчев пред Би Ти Ви.

Протестите сега приличат на протестите от 2014 г. – нямат социални, а политически искания, и основната им тема е върховенството на закона, което се дискутира в общественото пространство вече 20-25 години, каза Стойчев.

Голямото събитие е, че дясното вече има нов лидер за пръв път от Иван Костов насам. Името на този лидер е Христо Иванов, заяви Райчев.

Според него Иванов е наложил нов тип говорене, като е избягал от класическата „антикомунистическа риторика на дясното от 90-те“. Съпредеседателят на „Демократична България“ прави дребни забележки в интервютата си към своите опоненти и те променят своето поведение, смята Райчев.

Като пример той даде случая с Корнелия Нинова, която Христо Иванов не е атакувал на антикомунистическа основа, а я упрекнал за това, че не говори срещу Гешев, след което лидерът на БСП започнал да критикува главния прокурор.

Вече имаме ясно изразен център, дясно и ляво в нашето политическо пространство, категоричен е Райчев, според когото дълго време – от управлението на Симеон Втори, десните не са могли да се еманципират от центъра.

„Старото делене ляво-дясно отдавна не работи“, смята и Стойчев, който вижда голямото „голямото делене сега между либерализъм и консерватизъм“. Политическите сили, участващи в протестите сега, са пролиберално настроени.

Акцията на Христо Иванов на плажа в „Росенец“ е имала успех, защото е била насочена срещу „демона“ Ахмед Доган, иначе има много заградени плажни ивици по нашето Черноморие, но те нямат такова символно значение, заяви Стойчев.

По неговите думи президентът Румен Радев е обединител на всички разнопосочни искания на протестиращите и „той е лицето на цялата тази амалгама“.

Андрей Райчев е убеден, че ситуацията ще се успокои само чрез предсрочни избори, а президентът Радев ще направи нужното, за да се пресече търговията с гласове.

„Не виждам защо трябва да се правят предсрочни избори 7 месеца преди редовните“, репликира Стойчо Стойчев.

Според него президентът ще припознае някоя политическа сила, чрез която да участва във вота.

Андрей Райчев пък е убеден, че Румен Радев няма да направи партия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във