Банкеръ Weekly

Общество и политика

Протестите – начин на употреба

Още не встъпило в длъжност служебното правителство и не започнало работа по същество, и под прозорците на Министерския съвет, а и на новия президент се изсипаха протестиращи граждани. В един и същи ден, 30 януари, няколко групи недоволни се изредиха в т. нар. триъгълник на властта.

Първи там дефилираха хора, които дежурно стоят с плакати срещу съдебната власт и Министерството на транспорта. Всъщност тях Румен Радев, който едва от седмица е на поста си, онаследи от предшественика си Росен Плевнелиев. Групата бе малобройна вероятно и поради големия студ.

След тях под прозорците на президентството се появиха работници от "Летище София", които настояват за спиране на процедурата за отдаване на аеропорта на концесия. Те искат държавата да продължи да стопанисва аерогарата. Хората се страхуват, че ще има големи съкращения и ще останат без работа. Между тях са и чистачките на летището, с които премиерът Борисов популистки се сприятели при предишен опит за намаляване на щата и ги спаси, както твърди мълвата с по 1600 лв. месечна заплата. Те пък му подариха метла, за да изчисти "боклука" и корумпираните.

По повод на изказаните съмнения, че протестът им има политически привкус, някои от работниците поясниха, че те не демонстрират срещу президента Радев, а напротив - били там като знак, че му имат доверие. И се надявали на промяна след неговото избиране.

Вечерта пък протест организираха и от партия "Зелените". И те разчитали на президента да наложи вето върху новия Закон за концесиите заради възможността за "вечни" концесии. Освен това екозащитниците смятат, че Национален парк "Пирин" е под заплаха от олигархията; че има опасност от унищожаване на много големи територии при концесии за добив на подземни богатства; както и че дивите крайбрежия са застрашени от застрояване.

Най-странен обаче беше протестът на животновъди, които изляха десетки литри мляко пред Министерството на земеделието и храните. Недоволството им било предизвикано от планирани промени в законодателството. Някой трябваше да им каже, че при неработещ парламент няма как да се случат законодателни промени. Според една от тях млекопроизводителите ще трябва да доказват продукцията си. Затова тяхно задължение ще е да продават голяма част от млякото си в мандри, откъдето да изискват фактури. Според недоволстващите това би намалило приходите им. Освен това не всички мандри издавали фактури. Ако промените бъдат приети в този вид, стотици стопанства щели да бъдат засегнати.

Въпросните промени не са станали известни от предния ден, а доста по-рано и е чудно защо животновъдите не викаха под прозорците на Десислава Танева, а се сетиха да търсят справедливост от служебния министър, когато няма и работещ парламент. Или законовите промени не са толкова страшни, или недоволството е дирижирано от някоя политическа партия.

Както знаем, Бойко Борисов никак не обича протестите, защото те го свалиха от власт първия път. Но пък обича да ги подклажда. След което по типичен пожарникарски маниер тича и гаси огъня. И на принципа "Разделяй и владей" Борисов си "купи" доста народна любов – даваше на едни за сметка на други. После вземаше от трети, за да удовлетвори искания на вторите...  И така нататък.

Друг въпрос е, че после благодарните трябва да се реваншират. След първото подаване на оставка административно организирани граждани бяха изкарвани пред парламента от околните ведомства, за да демонстрират и да носят плакати в защита на несправедливо жертвания "агнец". Някои браншове и едри фермери пък бяха откровено покровителствани за сметка на средни и дребни фирми и производители. Тогава те също излязоха да засвидетелстват лоялността си към благодетеля. Така се стигна до смехотворното и абсурдно докарване на камиони с живи прасета пред парламента от "наши" свиневъди.

Така започнаха едногодишните протести на "умните и красивите" срещу кабинета "Орешарски". А според редица твърдения и с доста "платени" участници. Правителството на Пламен Орешарски не изкара и ден, без под прозорците му да пищят вувузели. Депутатите също бяха под обсада. Наистина протестите започнаха като справедливо възмущение срещу назначаването на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС, но на третия-петия ден бяха яхнати от онези, които останаха в опозиция и използвани за връщането на Борисов на власт.

А както знаем ГЕРБ  и лидерът му не обичат да стоят извън властта.

Та въпросът е дали защото БСП вече излиза с едни гърди пред ГЕРБ за предстоящите парламентарни избори и има опасност Бойко Борисов и партията му отново да попаднат в опозиционния ъгъл, или защото служебното правителство на проф. Герджиков се закани да прави ревизия на министерствата и обществените поръчки, някак си разнородни протести подозрително започнаха още от първия му работен ден.  Важното е да се намери приемлив повод и участниците да не се страхуват от минусовите температури. Що се отнася до общественото мнение, то е най-лесно манипулируемото нещо у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във