Банкеръ Daily

Общество и политика

Протестиращите стигнаха до плаж Росенец и изпяха българския химн

В крайна сметка протестиращите в парка "Росенец" все пак успяха да стигнат до плажа край лентите сараи Ахмед Доган. Това се случи малко след 13 часа. Те изпяха българския химн и скандираха "Мафия". Симпатизантите на ДПС наблюдаваха от кея групата от инициативата "Масово ходене на охраняван плаж".

Протестът "Масово ходене на охраняван плаж" край резиденцията на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган беше насрочен за 11 ч. днес. Той бе организиран във Фейсбук, след като председателят "Да, България" Христо Иванов достигна с лодка до плажа, в непосредствена близост до имота на Доган, но бе посрещнат служители на Националната служба за охрана, които му попречиха да стигне до брега. 

Първоначално полицията не позволи на гражданите, организирани  в социалните мрежи да стигнат до парк "Росенец" по суша и по море.  Хиляди хора, не бяха допуснати до отдавна засипания с чакъл плаж в парка. За разлика от други, които вече се бяха настанили и почти окупирали района . Става въпрос за симпатизантите на ДПС, които още снощи пристигнаха от всички краища на догановите владения, за да бранят своя почетен лидер – Ахмед Доган.

Полицията не скри, че на място вече има друга протестираща група и това е и причината да не допуска граждани до плажа.

Към 12 часа протестиращите разкъсаха полицейския кордон, за да стигнат до плажа. До това се стигна след появата на директора на Областната дирекция на МВР в Бургас. Той подчерта, че ролята на полицията е единствено да не допусне напрежение.

Председателят на "Да, България" Христо Иванов бе повален на земята, а активистът на партията Ивайло Мирчев бе арестуван. Малко по-късно Мирчев беше освободен.

Иванов заяви, че сблъсъците се дължат на "абсолютната безотговорност на местната полиция", която получава указания лично от Ахмед Доган и депутата от ДПС Делян Пеевски. Той подчерта, че когато протестът е бил заявен, не е имало индикации, че той ще бъде възпрепятстван по някакъв начин. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във