Банкеръ Daily

Общество и политика

Протестиращите с нова тактика - ще блокират институции

Днес преподаватели от различни университети излязоха с отворено писмо, в което настояват за оставка на правителството.

В мотивите си те посочват, че "вместо да се оттеглят това управление, вероятно под натиска на задкулисни интереси, останали скрити от публиката – от един месец насам отправят все по-объркани и компрометиращи послания, съчетани с дискредитиращи самите тях ходове и периодични изблици на насилие."

Учени от БАН също написаха отворено писмо отново с искане за оставка, а в мотивите изтъкват, че "задълбочаващият се управленски произвол на правителството застрашава самите устои на държавата ни. Некомпетентните и корупционни практики на конюнктурната коалиция доведоха България до самото дъно на всички обществени и статистически оценки". 

Междувременно във Фейсбук днес се появи инициатива за промяна в стратегията на протестните действия и преминаване към блокада на ключови институции, вместо на големите градски кръстовища. Първата блокада днес е на сградата на Съдебната палата.

"Призоваваме ви да обсадим и опънем палатки пред всички възможни държавни учреждения: Съдебната палата, Министерството на отбраната, правосъдието, туризма, културата, спорта, финансите, труда и социалната политика, министерствата на вътрешните и външните работи, Европарламента! Докато свалим правителството!" - това се казва в създаденото днес във Фейсбук събитие "Обсада на Съдебната палата и министерствата".

"Нуждаем се от още по-цялостно и безкомпромисно присъствие! Ако се организираме да блокираме изходите на държавните граници, исканията ни ще се изпълнят за едно денонощие", се посочва в описанието на събитието.

Изтъква се и че блокадата на кръстовищата е ефективна, защото привлича общественото внимание, но се превръща в още една причина за разединение между гражданите, която управляващите използват.

"Нека обсадим ключовите институции и да пречим на когото трябва!", апелират организаторите.

От "Отровното трио" - адвокат Николай Хаджигенов, скулптурът Велислав Минеков и пиарът Арман Бабикян, които организират антиправителствените протести вече 34-ти ден поред, обаче уточниха в своя публикация в социалната мрежа, че не са призовавали към сваляне на блокадите от столичните кръстовища.

Към момента две са протестните блокади на ключови кръстовища в столицата. На "Орлов мост" недоволните от управлението на кабинета "Борисов 3" са осигурили коридор за свободното преминаване на линейки. Блокирани са кръстовищата на бул. "Цар Освободител", бул. "Дондуков" - връзката с бул. "Тодор Александров" пред Министерския съвет. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във