Банкеръ Daily

Проф. Михаил Константинов:

Протестиращите хем искат машинно гласуване, хем искат избори след два месеца

Темата за машинното гласуване е на дневен ред, но по нея протестиращите си противоречат. Това заяви председателят на съвета на директорите на “Информационно обслужване” АД проф. Михаил Константинов. "Те хем искат машинно гласуване, хем искат избори след два месеца. Не може да има избори след два месеца с машини", категоричен е той.

Според Константинов трябва да се запази опцията за хартиен вот. А във връзка с гласуването по интернет, обясни, че това крие рискове. Именно поради възможността да бъде "хакнато", малко държави го използват.

"Машинно гласуване има там, където хората са неграмотни. Например в Индия - не могат да пишат, да четат и има картинки", каза Михаил Константинов пред БНТ. "В Европа такова нещо няма като машинно гласуване няма. Категорично смятам, че трябва опцията за хартиено гласуване да се запази. Представете си, ако човек, който не е пипал компютър през живота си, влезе да гласува машинно, а машината все пак е вид компютър, какво прави той, най-малкото ще отнеме време", подчерта професорът.

"Само в Естония гласуват по интернет, така че и това не е много разпространено. Няма система, която да не може да бъде хакната и заради това повечето държави го избягват", уточни той. Но добави, че дистанционно гласуване ще има, "светът върви натам, въпросът е, че не може да стане веднага".

"Чувалите нямат нищо общо с гласуването, броенето става в секциите, така че когато видите някой с чувал - той носи боклук", увери Константинов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във