Банкеръ Daily

Общество и политика

Протестиращите до с. Крушаре обвиняват управляващите, че им пращат провокатори

Протестиращите на блокадата при с. Крушаре изпратиха трето отворено писмо, този път само до медиите. В него те обвиняват властта, че се опитва да изсипе на протеста им "националистически и маргинални структури, които са в управлението на страната".

"Това доказва, че проблемът на управлението не е чумата, а ние. Хората могат да бъдат обезсърчени, лъгани, заплашвани, но не и дълго", пише в писмото. Хората потвърждават, че остават на барикадата и няма да се откажат.

"Грозните и „свинливите“ имат същия проблем като умните и красивите - неграмотното и корумпирано управление. Исканията за спиране на избиването на поголовието в областите без положителна проба и компенсация за избитите животни остава. Хората очакват адекватни мерки. А екобомбите продължават да гърмят една след друга в цялата страна", посочват хората от с. Крушаре.

В първото си отворено писмо до властта те обръщат внимание на това, че нито една заповед и мярка не засяга сечта в горите и ежедневното кръстосване на горите от камиони, разнасящи със същия успех заразата от африканска чума по свинете. "У нас възникват подозрения, че икономически интереси, свързани с дърводобива са надделели над опасността от чумата, надвиснала над България", написаха протестиращите срещу поголовното избиване на прасета.

Във второто си отворено писмо, адресирано до управляващите, хората от барикадата при с. Крушаре настояха властите да обърнат внимание на това, че в рамките на три дни са открили вече пети случай на изхвърлени отпадъци от клане на прасета. Според авторите на писмото не става дума за случайни инциденти, а за "системна грешка в политиката по превенция на АЧС". Те призоваха управляващите да не обвиняват стопаните на прасета тип "заден двор" и местната власт, тъй като не са дадени указания и не са предвидени мерки как да се действа при превантивното колене на животни.

Междувременно вчера областният управител на Сливен Чавдар Божурски е разпоредил проверка за нерегламентирано изхвърляне на животински отпадъци. Проверките трябва да бъдат организирани от кметовете на четирите общини – Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица. Обходите ще се извършват със съдействието на полицията. При намиране на отпадъци трябва да бъдат информирани епизоотичните комисии.

До 16 август кметовете трябва да информират за извършените проверки и предприетите мерки. Засиленият контрол е заради последните случаи на намерени животински отпадъци в река Тунджа, в напоителния канал и в сметищата на някои села.

Директорът на "Напоителни системи" в Сливен Пламен Иванов съобщи пред БНР, че след намерените отпадъци в напоителния канал около село Тополчани вече са взети проби от водата за напояване и в петък трябва да излязат резултатите за годност за ползване.

Снощи пък се проведоха протест и контрапротест до сливенскотно село Крушаре. Живеещите в селото поискаха протестиращите, които блокират пътя Сливен – Ямбол вече 13-ти ден, да се оттеглят, защото търпят икономически загуби, а при протестиращите на пътя се появи друга група, която част от блокиращите обявиха за политизирана и бяха категорични, че напускат блокадата.

За незабавно отваряне на пътя Ямбол-Сливен настояват и от Индустриалната стопанска асоциация в Ямбол, цитирани от БНР. От асоциацията искат държавата да предприеме действия и блокадата до с. Крушаре да бъде премахната, посочи изпълнителният директор на регионалната организация Таня Бончева. Те са изпратили писмо до премиера и до вътрешния министър, както и до областния управител и кмета на Сливен с искане да бъдат гарантирани правата на бизнеса и гражданите и пътят да бъде незабавно отворен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във