Банкеръ Daily

Общество и политика

Протестиращи ще пушат марихуана пред Народното събрание

Протест с настояване да се освободи законовата примка за ползвателите на канабис в България ще се проведе в събота на 20 април пред Народното събрание. Демонстрацията ще е под надслов "Свобода за конопа: Голямото напушване", а точно в 4:20 следобед всички присъстващи ще запалят символично по цигара марихуана.  

Събитието се организира през социалните мрежи. Посланието е, че демонстрантите не смятат себе си за наркомани и не желаят повече млади хора да бъдат арестувани и преследвани строго от закона заради цигара марихуана. Участниците ще настояват за легализацията на марихуаната и не толкова строги наказания за задържаните с канабис в себе си.

Най-големият проблем, според демонстрантите е, че вместо МВР да преследва големите производители, трафиканти и дилъри, три от всеки четири съдебни дела са за притежание на малки количества (от 0 до 5 грама) трева. Около 80% от хората, които попадат под ударите на закона за наркотици пък са трудово заети или учащи. Данните на МВР тотално опровергават митовете, че употребяващите наркотици са безделници, които крадат, за да финансират зависимостта си. Изследването показва, че едва 0.5% от всички извършители на престъпления в България са употребили наркотици. Тези, които са извършвали престъпление в нетрезво състояние са 32 пъти повече (16% от всички).

Според редица организации, защитаващи легализирането на марихуаната, декриминализирането на домашното отглеждане ще остави дилърите без бизнес и ще направи училищата много по-безопасни.

"Крайно време е да разберем като общество, че тревата не е опасното нещо. Дизайнерските дроги, които днешните младежи избират, защото тревата е забранена, са нещото, от което трябва да се страхуваме. За съжаление, всички от държавата прикриват проблема, а той се мери в животи на млади хора", твърдят от "Свобода за конопа".

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във