Банкеръ Daily

Общество и политика

Протестиращи розопроизводители унищожават масивите

Розата вирее най-добре у нас – това е причината този продукт да е толкова скъп, но е много труден за поддържане.

Розопроизводители обявиха, че няма да събират розов цвят през тази година и ще прибегнат до унищожаване на дългогодишни полета с маслодайна роза. Причината е, че цените, които са обявени към този момент, са за около 1,60лв. за килограм набран розов цвят, което според производителите ги изправя пред фалити.

Те нямат възможност нито да платят на берачи, нито да поддържат дългогодишните масиви със символа на България маслодайната роза "Дамасцена".  Розата вирее най-добре у нас – това е причината този продукт да е толкова скъп, но е много труден за поддържане. Подпомагат производителите на плодове, зеленчуци, рози и грозде с близо 19 млн. лв.

Розопроизводители обаче коментираха пред Нова телевизия, че цената, която тази година ще бъде дадена, е унищожителна, тъй като берачите ще получат по около лев. Затова те решиха да унищожат полетата с маслодайна роза.

„Причините за това са много, но ще изтъкна една – тази година бяхме оценени на 1,60 лв. Този продукт, нашето течно злато, беше оценен на 1,60 лв. През 2020 г. бяха набрани 13 500 000 кг розов цвят. По 1,60 лв. означава, че нашият символ струва 20 млн. лв. Това, което направихме – решихме тази година да не влизаме в казана”, обясни Венелин Величков, който подчерта, че производителите няма да излизат на протести, а ще изразят недоволството си по този начин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във