Банкеръ Daily

Общество и политика

Протестиращи представители на бизнеса плашат да затворят ГКПП "Кулата"

Снимка: БНР

Граничният пункт „Кулата“ ще бъде блокиран, ако до понеделник гръцките власти не отворят „Илинден-Ексохи“ за товарни превози. Това заявиха пред БНР представители на бизнеса от Гоцеделчевско на днешния си протест на пътя при село Господинци.

Представители на търговски, транспортни и земеделски фирми от района на Гоце Делчев и близките общини отново се събраха днес на протест с настояване за отварянето на граничния пункт “Илинден-Ексохи“. Същото искане има и бизнесът от гръцките райони на Драма и Кавала. Хората са недоволни от загубите, които търпят почти 2 месеца.

Въпреки усилията на евродепутата Андрей Новаков и на народни представители от региона, които се опитаха днес успокоят хората, но не ги разубедиха да блокират пътя. Това стана с жива верига за около 15 минути, след което хората се отдръпнаха, но към 18 часа отново се готвеха да блокират движението.

„Очаквам до края на месеца гръцката държава да си преразгледа позицията. Такива са и техните намерения, не знам дали ще се случи“, каза пред БНР Новаков.

Протестиращи коментираха, че реакция е трябвало да има на втория, а не на 35-ия ден. „Институциите изобщо не обърнаха внимание на това затваряне. След днешния протест ще вземем решение, надявам се да не се стигне до там, за затваряне и на „Кулата-Промахон“, заявиха те.  

След протеста миналата седмица, на който представителите на бизнеса заявиха, че „търпението им е свършило и загубите им са непоносими, недоволните се опитаха да влязат поне в българската част на неработещия повече от месец граничен пункт, но бяха спрени от заграждения и полицейски кордон. Те обвиниха българските институции в бездействие и липса на адекватна комуникация с южните ни съседи. Часове след това външното ни министерство поиска официално от гръцките власти пунктът да бъде отворен за товарните превози. Вчера премиерът Бойко Борисов също постави въпроса за отпадане на забраните, които пречат на търговските и туристически пътувания, пред колегата си Кириакос Мицотакис по време на срещата им в Атина.

Въпреки раздвижването на дипломатическите среди по проблема, представителите на бизнеса продължават с протестите. За сега те няма да блокират работещия граничен пункт „Кулата- Промахон“, но днес в 17 часа излязоха на пътя Банско-Гоце Делчев, в района на село Господинци.

Последното удължаване на забраната за преминаване на всички видове превозни средства, както и на хора през граничния пункт „Илинден-Ексохи“ е до идния понеделник, 31 август. Хората от пограничния район обаче имат опасения, че това отново няма да е краят. 

Във връзка с организираните протести с искане за отваряне на ГКПП „Илинден-Ексохи“ МВнР би искало да уточни, че не е спирало да настоява пред гръцките власти за това, като напълно подкрепя справедливите искания на българските превозвачи за незабавно възстановяване на правото на свободно придвижване на хора и стоки в Европейския съюз, съобщиха днес от пресцентъра на външнополитическото ведомство.

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева в МВнР бяха проведени две срещи с временно управляващия посолството на Гърция Маркос Триполитакис - на 24 август и на 20 август. По време на разговорите с генералния директор по европейските въпроси Руси Иванов и с директора на дирекция „Обща външна политика и политика за сигурност на ЕС“ Веселин Дянков българската страна подчерта, че затварянето на 22 юли на ГКПП „Илинден-Ексохи“ има негативен ефект върху бизнеса и от двете страни на границата, особено в контекста на икономическата криза, предизвикана от Covid-19.

Представителите на МВнР изтъкнаха, че през последните седмици разпространението на Covid-19 в България е намаляло значително за разлика от епидемиологичната обстановка в Гърция, където заразата бележи ръст.

Българската страна припомни и ръководните принципи на Европейската комисия, обявени на 7 август, които трябва да послужат за основа на всички решения за въвеждане на нови ограничителни мерки между държавите-членки на ЕС. В тях се предвижда по-добре координиран и съгласуван между страните подход, позволяващ на гражданите и бизнес средите да имат ясна информация и по-добра сигурност при планиране на техните пътувания и превози. Подчертано бе, че Гърция трябва да спазва тези указания и предварително да уведомява страната ни за планирани ограничения в пропускателния режим на границата.

Към момента МВнР не е получило отговор на поставените искания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във