Банкеръ Daily

Общество и политика

Протестиращи отказват да напуснат парламента, чакат оставката на Борисов

Представители на организациите "Системата ни убива" и "Изправи се.БГ" внесоха в деловодството на Народното събрание искане за диалог с всички парламентарни групи. Според тях липсата на чуваемост е пагубна за стабилността на държавата. 

"Призоваваме всички депутати да намерят достойнство и смелост да се срещнат с нас, за да им представим нашата гледна точка и нашите искания и да постигнем конструктивно решение за помиряване на народа", заяви Никола Вапцаров от "Изправи се.БГ".

Вапцаров  се включи на живо във Фейсбук и съобщи, че от организациите ще останат в деловодството на парламента, където очакват депутатите да дойдат и да разпишат 240 декларации, в които казват, че подкрепят протеста, призовават членовете на ВСС да поискат оставката на главния прокурор Иван Гешев, заявяват, че са против проекта за конституцията на ГЕРБ и че са съгласни Народното събрание да бъде разпуснато.

Той поясни, че декларация е изпратена и до премиера Бойко Борисов, в която той трябва да се съгласи да си подаде оставката. Писма с намеренията на протестиращите са изпратени и до президента Румен Радев, Европейската комисия и омбудсмана.

От парламентарната група на "БСП за България" първи са взели копие от декларацията. Те са обещали да го размножат и да го обсъдят на заседание. Изразили са и готовност да се разпишат под исканията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във