Банкеръ Daily

Общество и политика

Протестиращи опънаха палатки пред Съдебната палата

Протестиращи опънаха палатки пред Съдебната палата. В понеделник вечерта имаше протест срещу главния прокурор Иван Гешев. Палатковият лагер е разпънат с цел да попречи на обвинител номер 1 да дойде на работа.

Сред протестиращите в понеделник бяха отец Дионисий и вече бившият зам.-регионален министър Тодор Стоянов.

"Борисов си отиде от властта, но Гешев остана. На всички ни е ясно, че това не е по-малко безобидно - даже напротив. Докато Гешев е на власт, каквото и да се прави в тази държава, ние не вярваме на прокуратурата", заяви Стоянов.

Протестът е под надслов „Зона без каскет“, а според организатори палатковият лагер ще бъде идентичен като този от Орлов мост през лятото на 2020 г.

В района има десетки полицаи.

Заместник-министърът на регионалното развитие Тодор Стоянов подаде оставка в понеделник вечерта - по-малко от месец след като бе назначен на поста. Той е освободен със заповед на служебния премиер Стефан Янев, съобщи правителствената информационна служба без да посочва мотиви.

Стоянов, който е завършил Академията на МВР, е един от организаторите на на протеста пред ДАНС срещу незаконното подслушване, който се проведе преди дни. Той казва, че е взел решение да напусне политическото ръководство на МРРБ след реакциите на участието му в протеста пред ДАНС.

"Моята поява на протеста пред ДАНС възбуди много медии и много политически партии. Това ме наведе на мисълта, че не е добре да създавам такова напрежение, тъй като се правят изключително неправилни интерпретации, тъй като всеки гражданин - независимо на каква позиция е, има право да изразява и гражданската си позиция", коментира бившият зам.-министър пред bTV. 

Тодор Стоянов е участник в протестите срещу правителството на Бойко Борисов от началото им през юли 2020 г. до самия им край след парламентарните избори. През това време той е бил директор на дирекция “Държавна собственост” в МРРБ, където щял да остане на работа.

Новоназначеният за заместник-министър на регионалното развитие Захари Христов на последните парламентарни избори през април беше на 4-та позиция в листата на БСП за Пловдив-област.  От януари 2020 г. до настоящия момент работи като ръководител проекти в компании от сектора на пътната инфраструктура, а преди това близо две години е бил на длъжността главен сътрудник по европейски проекти и програми в дирекция ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ в Агенция „Пътна инфраструктура“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във