Банкеръ Daily

Общество и политика

Протестиращи опитаха да пробият полицейския кордон

S 250 fb032ed8 13e8 4c5e a486 0e9132a220ba
S 250 636e4b44 afbc 49c5 9bc5 75b263d94026

Бой  между полицаи и протестиращи пред бившия Партиен дом в София. Задържан е един човек. На място бяха насочени представители на жандармерията с щитове, които да потушат напрежението.

Първите демонстранти дойдоха около 7 часа, а след 8 часа. Ескалацията започна, когато демонстрантите започнаха да проявяват сила към бусове на органите на реда. Протестиращи бутат коли на жандармерията, опитват се да обърнат автомобилите, за да стигнат до сградата.  Малко след това полицията отблъсна втори опит на протестиращите да пробият кордона и да стигнат до главния вход на Народното събрание. Ябълки и яйца полетяха към сградата. Напрежението расте, протестиращите продължават да се опитват да пробият полицейската блокада.

Десетата сесия на парламента ще бъде открита точно в 09:00 ч. с химна на републиката и на ЕС в присъствието на депутатите, министрите и президента. В 8 часа започна протест протест,  "Велико народно въстание", който отново ще иска оставката на кабинета. За първи път заседанието ще се проведе в новата пленарна зала, която се намира в сградата на бившия партиен дом.

На практика достъпът до входовете на бившия партиен дом този са затворени и се осуетява пряк контакт между протестиращите и депутатите, които идват на работа. Плътни полицейски кордони обграждат цялата сграда на бившия Партиен дом. В околните улички има изключително много жандармерия и специални полицейски сили от цялата страна. 

В началния час на пленарното заседание президентът Румен Радев ще направи обръщение към депутатите и народа от новата пленарна зала. Той ще говори от трибуната на бившия Партиен дом. Очакват се и политическите декларации на парламентарните групи с техните приоритети за новия политически сезон.

 Големият въпрос сега е каква ще бъде съдбата на правителството и дали ГЕРБ ще успеят да съберат така необходимите 120 подписа, за да стартират процедурaта за нова Конституция на Републиката.Ситуацията става още по-сложна и от факта, че вчера от ВМРО обявиха,че няма да подкрепят, ако техните изисквания не бъдат заложени.  БСП и ДПС заявиха категорична позиция и казаха "не" на управляващите. Днес разговори ще има с ВОЛЯ и независимите депутати. Залогът за всичко това е евентуалната оставка на кабинета "Борисов".

Facebook logo
Бъдете с нас и във