Банкеръ Daily

Общество и политика

Протестиращи обсадиха турското посолство в София

S 250 f738f0ec fc62 47c2 a7f3 53cd8c492eca
S 250 9b66046d c19e 408e bbdc cef655272672
S 250 d866dbe7 11e3 4632 a0a8 274ec430540d
S 250 69aaa5d4 c89f 42de a234 5c74434dd3a9

Пред турското посолство в София се провежда протест. Десетки граждани са се събрали пред дипломатическата мисия на Анкара в София. На мястото има засилено полицейско присъствие. Такъв протест имаше по-рано и в Стара Загора.

Причина за недоволството е твърдението за намеса на Турция в изборния процес у нас, информира БТВ.

Около 17.30 часа част от протестиращите започнаха да хвърлят домати към сградата на посолството.

По-късно присъстващите на протеста намаляха и се преместиха пред сградата на резиденцията на турския посланик на бул."Цар Освободител".

По-рано постоянният секретар на Министерството на външните работи Иван Кондов извика посланика на южната ни съседка Айлин Секизкьок на среща във Външното ни министерство.

Той поиска турските институции и официални лица да се въздържат от пропагандни действия и политически послания, имащи отношение към изборния процес в България.

Двамата са обсъдили случаи на ангажиране на официални лица, турски политически лидери, изселнически организации и медии с предизборна агитация, както и призиви в Турция за гласуване в полза на политическа партия у нас. 

"Всички видяхме поведението на някои представителни органи в Турция преди първия тур на изборите. Това може да се тълкува като намеса във вътрешните работи на България", каза по-рано днес на пресконференция служебният вицепремиер и служебен министър на вътрешните работи Бойко Рашков. 

По турска телевизия на 9 ноември са казали, че на изборите има кандидат-президент турчин. Призовавали са българските граждани в Турция да отидат и да гласуват масово. Отправен е призив: "Желаем турчин да бъде президент на България". В Анадолската агенция на 10 ноември призовават българските граждани в Турция да отидат до урните и да отправят силен глас към прародината. Във вестник "Хюриет" има публикация, в която се казва, че в България за първи път турчин участва в качеството си на кандидат за президент. Много важни избори. Един глас е един глас. Трябва да достигнем до такава подкрепа, която да позволи на братята ни там да бъде основен коалиционен партньор, както е било и преди, се посочва в публикацията. В интервю на кмет в района на Бурса се казва, че изборите са важни за живеещите в Турция наши сънародници, важни са и за ДПС, обяви Рашков.

"Като добавим към всичко това случаите на 1500 гласували в една секция. Това означава на всяка минута гласоподавател да влезе, да му проверят документите, да гласува и да излезе, което е обективно невъзможно. Дадена е такава скорост, с която е постигнат резултат, който е обективно невъзможен", подчерта вътрешният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във