Банкеръ Daily

Общество и политика

Протестиращи лозари блокираха входа на Монтана

Лозари от различни селища в северозападна България блокираха сутринта входа на Монтана откъм Враца и София през главен път Е-79. Блокиран е и пътят от Монтана за близките села от община Николово и Долно Белотинци.

Очаква се протести в още три града: Лом, Видим и Враца. На протеста се очаква да присъстват около 170 души с 20 трактора и 20 автомобила.

"Е-79 не е блокиран и тежкотоварните камиони, пътуващи за моста при Видин-Калафат, преминават по околовръстното шосе на Монтана. По него се движат и леки автомобили, които влизат в Монтана през други входове", съобщиха от полицията. 

Лозарите настояват за спешна актуализация на бюджета, при която да се предвидят 60 милиона лева за развитие на лозарството в България.

Другото им искане е изравняване на субсидирането на българските лозари с тези от останалите страни от ЕС. Те твърдят, че в момента лозарството у нас е в тежка криза и има опасност да изчезне напълно, ако държавата не обърне внимание на сектора. От бранша напомнят, че България е последна в ЕС по субсидиране на лозарството с 13.50 евро/декар годишно. В останалите страни в ЕС субсидиите достигат 200-300 евро/декар годишно. 

"Липсата на интерес към проблемите и негативните тенденции в бранша, за които алармираме активно управляващите от 3 години, вече съвсем реалистично довежда до заличаването на лозарството в България. Сектор, който е един от най-старите, най-социално ориентираните и подпомагащ редица други сектори", казват организаторите на протеста. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във